Észak-Korea öngyilkos drónokat tesztelt

Kim Dzsongun észak-koreai vezető személyesen felügyelte az öngyilkos drónok tesztelését, amelyek sikeresen semmisítették meg a kijelölt célpontokat, köztük egy tankot utánzó tárgyat.

Kim Dzsongun a hétvégén látogatást tett az észak-koreai Védelmi Tudományos Akadémia drónokkal foglalkozó intézetében, ahol megtekintette az új öngyilkos drónok tesztelését. A drónok a teszten sikeresen azonosították és megsemmisítették a kijelölt célpontokat. A teszt során a drónok nekirepültek és saját magukat felrobbantva semmisítették meg a dél-koreai hadsereg által használt tankok mintájára kialakított célpontokat.

Kim Dzsongun felszólította a kutatókat, hogy fejlesszenek további technológiákat, mint például a mesterséges intelligenciát, és többféle, víz alatt is működő kamikaze drónt. A drónok különleges műveletekhez is bevethetőek, és képesek kárt okozni víz alatt is. Az állami média által közzétett fényképeken legalább négy különböző típusú drón látható, köztük víz alatti öngyilkos támadó drónok, valamint stratégiai felderítő és többcélú támadó drónok.

A dél-koreai hadsereg szerint az észak-koreai drónok hasonlítanak az orosz és iráni gyártmányú eszközökhöz, és felmerült az a gyanú, hogy Oroszországtól kaphatták ezeket. A dél-koreai hírszerzés szerint a dróntechnológia főleg Oroszországból származik, és úgy tudják, hogy néhány ajándékot (drónokat) adtak Észak-Korea és Oroszország közötti csere során. Szakértők úgy vélik, hogy a phenjani állami média képein feltűnt fegyverek hasonlítanak az izraeli gyártmányú Harop és Hero-30 típusú drónokra, valamint az orosz gyártmányú Lancet-3-asokra. Az Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolatokért felelős szöuli egyesítési minisztérium szerint ez volt az első alkalom, hogy Phenjan bemutatta ezeket a fegyvereket.

2022-ben több észak-koreai drón is átlépte a déli határt, sőt rövid időre a szöuli elnöki hivatalt körülvevő repüléstilalmi zónába is behatolt, mielőtt visszafordult. Dél-Korea válaszul bejelentette, hogy lézerfegyvereket telepít a észak-koreai drónok ellen, ezzel a világ első olyan országává válik, amely hasonló fegyvereket használ a hadseregben. Dél-Korea és az Egyesült Államok a múlt héten kezdte meg az éves nyári hadgyakorlatokat, amelyeken többek között az észak-koreai drónokra adott válaszlépéseket is gyakorolják.