Babe Ruth baseball mezének rekordárverése

Babe Ruth legendás baseball mezét közel 8 milliárd forintért adták el egy texasi árverésen. A mez, amelyet Ruth az 1932-es világbajnokság döntőjének utolsó előtti mérkőzésén viselt, és amelynek segítségével hazai pályán győzelmre vezette a New York Yankeest, hat órán át tartó licitálás után cserélt gazdát.

Az árverést a Dallasi Heritage Auctions bonyolította le, ahol a mez végül 24,12 millió dollárért kelt el, ezzel majdnem megduplázva az árverési ház előző, 2022-ben felállított rekordját. Ez az összeg jelentős mértékben meghaladja a korábbi csúcsot, amelyet egy Mickey Mantle baseball-kártya tartott 12,6 millió dolláros áron.

Babe Ruth, aki 22 szezont játszott a Major League Baseballban, 1914 és 1935 között összesen 714 hazai futást ért el. A mez utolsó tulajdonosváltása 2005-ben történt, akkor 940 ezer dollárért cserélt gazdát.

A sporttörténeti emléktárgyak piacán ez a tranzakció kiemelkedő jelentőségű, hiszen az illetékesek szerint ez minden idők legjelentősebb sport emléktárgya. Összehasonlításképpen, Diego Maradona 1986-os világbajnokságon viselt mezét 2022-ben 9,3 millió dollárért adták el. Az árverési cég illetékese, Chris Ivy a licit megkezdése előtt úgy nyilatkozott, hogy a Babe Ruth-mez minden idők legjelentősebb sport emléktárgya, ami aukción kelt el.