Az iPhone 16 és az Apple Watch Series 10 bemutatójának várható időpontja és az árváltozások

Az Apple várhatóan szeptember 10-én, kedden tartja meg az őszi bemutatóját, ahol az új iPhone 16 és iPhone 16 Pro modellek mellett az új AirPodsokat és Apple Watch-okat is leleplezik. A Bloomberg szakírója, Mark Gurman szerint az eseményen az iPhone 16 sorozat új kapacitív gombbal lesz ellátva, amely a fotók és videók rögzítésére szolgál.

Az iPhone 16 sorozat kinézete nagyrészt hasonló lesz az előző modellekhez, de az új kapacitív gomb mellett frissített kijelzőket és kamerákat is kapnak a készülékek. Az iPhone 16 Pro és Pro Max kijelzője átlósan mintegy 6,3 és 6,9 hüvelyk lesz. Az Apple Intelligence funkciók működtetéséhez az új A18 chipet fogják használni, amelynek erősebb feldolgozási képességei várhatóan az MI-funkciókban is megmutatkoznak.

Az új Apple Watch Series 10 termékcsalád várhatóan nagyobb kijelzővel és vékonyabb tokkal jelenik meg, ami a Watch történetének egyik nagyobb frissítését jelenti. Az AirPodok új generációi is bemutatkoznak, először zajszűrő funkciókkal ellátott belépőszintű modellekkel.

Az iPhone és iPad felhasználók számára az Európai Unióban hamarosan lehetővé válik, hogy alapértelmezett alkalmazásokat válasszanak különböző funkciókhoz. Az Apple szerint ezek a lehetőségek még idén elérhetők lesznek, és a jövő év tavaszán további alkalmazások beállítására is sor kerülhet.

Az Apple hivatalosan még nem erősítette meg az esemény időpontját, de a Bloomberg beszámolója szerint az Apple a szeptember második keddjén tartott eseményen jelenti be az új iPhone-okat, így az idén is erre számíthatunk. Az új készülékek várhatóan az esemény után 10 nappal lesznek elérhetők a boltok polcain. Az Apple Intelligence funkciók miatt a cég nagy forgalomnövekedést vár, hiszen ezek a funkciók az új készülékeken dedikált hardverrel érkeznek.

Az új iPhone-ok megjelenésével általában jelentősen átrendeződik a gyártó kínálata: egyes modellek eltűnnek a polcokról, a még kínálatban maradó, régebbi szériák ára pedig lecsökkenhet. A Tom's Guide szerint a tavaly bemutatott iPhone-modellek ára az Egyesült Államokban nagyjából 100 dollárral (~35 ezer forinttal) fog majd csökkenni a szeptemberi bejelentést követően. A három éve bemutatott iPhone 13 valószínűleg kikerül majd a kínálatból, míg a kétéves iPhone 14 ára a többi még kapható modellel együtt várhatóan csökkenni fog.

Az árváltozás alól kivételt képez a gyártó legolcsóbb, költséghatékonyabbnak szánt modellje, az iPhone SE, a széria következő modelljének bemutatására ugyanis a hírek szerint még 2025-ig várni kell.

Az iPhone legutóbbi csúcsmodelljeinek - a 15 Pro és 15 Pro Max modellek - jövője jelenleg bizonytalan. Bár az Apple általában csak egy évig tartja meg hivatalos kínálatában a korábbi Pro telefonokat, a már emlegetett Apple Intelligence funkciókat jelenleg csak ezek a modellek támogatják, ami indokolhatja a további forgalmazásukat. Amennyiben maradnak a készülékek, ezek esetében is várható, hogy csökkennek majd az árak a szeptemberi bejelentéseket követően.