Duplantis újra világcsúcsot döntött

Armand Duplantis, a svéd rúdugró fenomén, ismét megdöntötte a rúdugrás világcsúcsát a lengyelországi Gyémánt Liga versenyen, ezzel tizedszer írta át a történelemkönyveket.

Mindössze három hétig tartotta meg a párizsi olimpián felállított világcsúcsát Armand Duplantis, mielőtt a Gyémánt Liga lengyelországi állomásán újabb egy centivel javította azt. A versenyen már a harmadik ugrásával, 600 centiméteres teljesítménnyel biztosította be a győzelmet, majd a lécet 626 centiméterre emelve, második kísérletre átugorva ismét történelmet írt.

A 24 éves svéd atléta idén harmadszor, összességében pedig tizedik alkalommal állította be a világcsúcsot. A Gyémánt Liga-sorozatban ez volt a hetedik rúdugróverseny, amelyből hatszor Duplantis került ki győztesen – az egyetlen alkalom, amikor nem ő nyert, az volt, amikor nem is vett részt a versenyen.

A Reuters beszámolója szerint Duplantis a vasárnapi versenyen 6,26 métert ugrott, ami 1 centiméterrel magasabb, mint a párizsi olimpián felállított előző rekordja. Az olimpiai aranyérmes atléta elmondása szerint az idei szezonban az olimpiára koncentrált, és a rekordok csak úgy maguktól jöttek a jó formájának köszönhetően.

Duplantis szerint nem lepte meg a legújabb világcsúcs, de hálás volt érte, és úgy tűnik, mindig képes emelni a tétet. Az atléta pályafutása során már többször is lenyűgözte a közönséget világcsúcsaival, és a Gyémánt Liga legutóbbi állomásán sem okozott csalódást.

A chrozówi versenyen az olimpiához hasonlóan az amerikai Sam Kendrick végzett a második, a görög Emmanuil Karalisz pedig a harmadik helyen, mindketten 6 méteren fejezték be a számot, Karalisz ezzel egyéni csúcsát javította meg. Duplantis eddig minden alkalommal egy centiméterrel növelte a világcsúcsot, mióta 2020-ban 617-re javította a francia Renaud Lavillenie addigi legjobbját.