Új szörnyet raktak össze az ukránok, a Paljanicja

Ukrajnában új hibrid fegyvert fejlesztettek ki, amely a rakéta és a drón elemeit ötvözi, és amelynek első sikeres harci bevetését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be a Facebookon.

A Paljanicja névre keresztelt új fegyverrel az a cél, hogy csapást mérjenek azokra az orosz repülőterekre, ahonnan az orosz bombázók és harci repülőgépek ukrajnai célpontok ellen indulnak. Zelenszkij szerint az új fegyver képes lehet megtörni az orosz légierő támadóerejét. Az ukrán elnök emlékeztetett arra, hogy Oroszország a két és fél éve tartó háborúban közel 10 ezer különféle típusú rakétával és több mint 33 ezer siklóbombával támadta Ukrajnát.

A Paljanicja kifejlesztése másfél évet vett igénybe, és a tervek szerint a gyártását most gyorsan kiterjesztik. Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparért felelős minisztere elmondta, hogy a rakétadrón egyfajta nagy sebességű, precíziós célzott lövedék, és hogy Ukrajnának már van mortár drónja és tüzérségi drónja is, de most egy teljesen új fegyverosztályt, a rakétadrónokat is bevetik. Zelenszkij azonban nem közölte a fegyver hatótávolságát, és azt sem árulta el, hogy az első bevetése pontosan hol történt.

2022 ősze óta az ukránoknak nem volt akkora sikerélményük, mint most Kurszk környékén, ahol számos orosz hadifoglyot is ejtettek. Az új fegyver bevetésének jelentőségét és a háborúban betöltött szerepét az Economx podcastjában Somkuti Bálint, az MCC hadtörténészével vitatták meg. Az első sikeres harci bevetés 2024. augusztus 24-én történt. A Politico szerint elképzelhető, hogy az Ukrajnával határos Voronyezsi területen történt az első bevetés, ugyanis szombaton az orosz hatóságok egy hatalmas robbanásról számoltak be egy ottani lőszerraktárban.

A Paljanicja különlegessége, hogy egyesíti a drónok és a rakéták erősségeit, és kulcsfontosságúnak tartják a légi fölény megszerzésében. Amennyiben a Paljanicja beváltja a hozzá fűzött reményeket, úgy Oroszország eddig töretlen légi fölénye veszélybe kerülhet. A fegyver pontos specifikációiról és az első bevetés helyéről azonban továbbra sem adott információt az ukrán elnök.