Észak-koreai pingpongosok ideológiai vizsgálat alatt

Ideológiai vizsgálatot indítottak két észak-koreai pingpongos, Ri Dzsongszik és Kim Kumjong ellen, miután hazatértek a párizsi olimpiáról, és egy fotón mosolyogva szerepeltek dél-koreai sportolókkal.

A Korean Times értesülései szerint a vizsgálatot az észak-koreai ügyekre specializálódott Daily NK információi alapján folytatják Phenjanban. A két ezüstérmes sportoló a kínai aranyérmesekkel és a dél-koreai bronzérmesekkel együtt szerepel a képen, amelyet a dél-koreaiak készítettek a dobogón, egy Samsung készülékkel. A 444.hu szerint a sportolók egy szelfire álltak össze sportolótársaikkal.

Az olimpiai csapat minden tagjának egy hónapos, háromlépcsős "ideológiai kiértékelési folyamaton" kell átesnie. Elsőként a Koreai Munkáspárt Központi Bizottsága, majd a Testnevelési és Sportminisztérium, végül a csapat tagjai értékelik a sportolókat. A folyamat célja, hogy "megtisztítsák" a külföldről hazatérőket a nem kommunista országokban való tartózkodás során szerzett "szennyeződéstől".

A vizsgálat során a csapattársak nyíltan kritizálhatják egymást, és mindenki értékelheti saját cselekedeteit. Ri Dzsongszik és Kim Kumjong esetleges büntetését önkritika gyakorlásával kerülhetik el. A sportolókkal szembeni elvárások egyértelműek voltak: előre figyelmeztették őket, hogy kerüljék az interakciót dél-koreai vagy más külföldi sportolókkal.

Mint arról beszámoltunk, gyalog szökött át a határon Dél-Koreába egy észak-koreai férfi. Augusztusban ez már a második hasonló incidens. A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülései szerint az illető az észak-koreai hadsereg egy tisztségviselője volt, és szökését dél-koreai katonák segítették. Sajtójelentések szerint a szökevény észak-koreai katonai egyenruhát viselt.