Orbán Viktor értékelése az olimpiáról és a budapesti olimpia esélyeiről

Orbán Viktor a Nemzeti Sportban értékelte a magyar olimpiai csapat teljesítményét, hangsúlyozva, hogy Magyarországnak minden olimpián az első tízben kell végeznie. Kiemelte, hogy a sportban nincs helye elégedettségnek, mindig törekedni kell a többre, és bár elégedett a sportállamtitkár, Schmidt Ádám munkájával, a jövőben is vele kívánja folytatni a munkát.

A miniszterelnök szerint a magyar csapatnak minden olimpián az első tízben kellene végeznie, és bízik abban, hogy a kormány megfelelő támogatást fog biztosítani a sportolóknak e cél eléréséhez. Kritizálta, hogy a pályakerékpárból kiszálltunk, és hiányolta a velodromok építését, amelyeket most kellene legalább három megépíteni. Orbán úgy véli, hogy a nőknek nincs helyük a bokszban, de Hámori Luca esetében kifejtette, hogy ha akarják, akkor inkább támogatni kell őket, és bízik abban, hogy az olimpiai mozgalom megoldást talál Imane Heliffel kapcsolatban.

A miniszterelnök Milák Kristófot öntörvényű zseninek nevezte, és hangsúlyozta, hogy a csapatsportokban nincs olyan, hogy elég. Dicsérte Gulyás Michelle és Rasovszky Kristóf teljesítményét is. Orbán kiemelte, hogy a magyarok minden sporteredményt értékelnek, nem csak az aranyérmeket, és gyakran hátrányból indulnak a nemzetközi versenyeken.

Az olimpia rendezésével kapcsolatban Orbán Viktor úgy véli, hogy Magyarországnak megfelelő infrastruktúrája van, és Budapest képes lenne megrendezni az eseményt. Az olimpiai rendezés kérdését egy budapesti döntésnek nevezte, és ha a főváros támogatja, a kormány is támogatni fogja. Az olimpia zárónapján SMS-ben "Maradhat" üzenetet küldött a sportállamtitkárnak.

Végezetül Orbán Viktor arról beszélt, hogy a nemzeti identitás támadás alatt áll, és fontos kiállni a hazánk és nemzeti identitásunk mellett. Felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell védeni a magyar értékeket a globális kampányokkal szemben, és meg kell őrizni a nemzeti identitást. Kritikát fogalmazott meg John Lennon "Imagine" című számával kapcsolatban, amelyet marxista hitvallásnak nevezett, és kifejtette, hogy nem szeretne olyan világban élni, amilyet a dal sugall.

Orbán Viktor elégedetlen volt a párizsi olimpián elért hat aranyéremmel, bár titokban nyolc első helyet remélt. Azt mondta, hogy a jelenlegi eredmények elfogadhatóak, de a jövő felől nézve kevesek, és csak a folyamatos hátrasorolódáshoz elegendőek. A 2036-os olimpiát megrendezhetné Budapest, ha akarná, és nagy lehetőséget szalasztott el azzal, hogy a 2024-est végül nem pályázta meg. Orbán szerint a magyar sport érdeke, hogy a szomszédok is sikeresebbek legyenek, és Közép-Európának, nem csak az olimpián, hasznos lenne, ha „a futballban, és egy vagy két ligába szerveződne Közép-Európa, mindig ott lenne két-három csapat a BL-ben a régióból”.