Logan Sargeant balesete és a kigyulladt Williams az Holland Nagydíjon

Logan Sargeant, a Williams amerikai pilótája súlyos balesetet szenvedett a Forma-1-es Holland Nagydíj harmadik szabadedzésén, amelynek következtében az autója kigyulladt, és az edzés alig negyedórásra rövidült.

A szombati tréningen a vizes pályán Sargeant a hatos kanyar után lesodródott az útról, a füvön megcsúszott és nagy sebességgel a bal oldali szalagkorlátnak csapódott. Az amerikai versenyző szerencsére épségben hagyta el a járművet, de a Williams autója lángra kapott és megrongálta a korlátot.

Az eset következtében az edzést leállították, és hosszú időbe telt, mire a szalagkorlátot helyreállították. A baleset miatt a pályát egy időre lezárták, és a versenyzők csak az edzés utolsó néhány percében térhettek vissza a pályára.

A rövidre szabott edzésen a legjobb időt a francia Pierre Gasly érte el az Alpine színeiben.

Hamilton és Sainz hamar elhullott, Norris negyedszer a pole-ban

Az időmérő edzés során a körülmények javultak, és a várt esőzés elmaradása miatt a Q1 végére egyre jobb körök születtek. Ebben a szakaszban Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Csou Kuan-jü és a kör nélküli Sargeant esett ki.

A Q2-ben már nagyobb nevek is búcsúztak, például Lewis Hamilton a 12., míg Carlos Sainz a 11. helyen végzett. A McLaren pilótája, Lando Norris dominált az első gyors körök során, és végül pályafutása negyedik pole pozícióját szerezte meg, 356 ezreddel javítva a világbajnoki címvédő Max Verstappen idején. Verstappen a második helyről indulhat a hazai közönség előtt, míg a harmadik helyre Oscar Piastri került.

A további sorrendben George Russell, Sergio Pérez, Charles Leclerc, Fernando Alonso, Alexander Albon, Lance Stroll és Pierre Gasly következik.