2036-os budapesti olimpia: Karácsony Gergely két feltétellel támogatja a rendezést

Karácsony Gergely főpolgármester támogatja, hogy Budapest rendezze meg a 2036-os olimpiát, de két konkrét feltételhez köti a támogatását. A kormány és a főváros közötti viszony rendezése, valamint a szükséges beruházások és források biztosítása elengedhetetlen a projekt sikeréhez.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kijelentette, hogy nem állna az útjába egy budapesti olimpia megrendezésének, ha a kormány rendezné a viszonyát a fővárossal. A főpolgármester szerint két alapvető feltételnek kell teljesülnie: az államnak végre kell hajtania az ígért beruházásokat, és a fővárosnak vissza kell kapnia azokat a forrásokat, amelyekkel saját fejlesztéseit meg tudja valósítani.

Orbán Viktor miniszterelnök is támogatja az ötkarikás játékok budapesti megrendezését, és kijelentette, hogy Magyarország készen áll az olimpia megrendezésére. A miniszterelnök szerint a projekt megvalósításához nélkülözhetetlen a főváros támogatása.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nyitott lenne a rendezés lehetőségeinek közös megvizsgálására, ha a főváros is érdeklődik az iránt. A MOB megerősítette, hogy a magyar olimpiai közösség több mint 100 éve dolgozik egy magyarországi játékok megtartásán, és készen állnak a lehetőségek felmérésére.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy Budapestnek megfelelő szinten kell fejlődnie ahhoz, hogy alkalmas legyen az olimpia megrendezésére. A főpolgármester szerint már nem pályázni kell az olimpiára, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felkérésére lehet számítani.

A közvélemény-kutatások szerint a magyarok többsége, 55 százalék, még mindig nem támogatná a budapesti olimpia megrendezését. Az ellenzéki és a tisztán pártos szavazók körében az elutasítás mértéke eléri a 80-81 százalékot, míg a kormánypárti szavazók 20 százaléka is inkább ellenzi a budapesti ötkarikás játékokat.

Budapest egyes meglévő sportlétesítményei, mint a Puskás Aréna, az MVM Dome, vagy az atlétikai stadion, már megfelelnek egy esetleges olimpia igényeinek. Azonban további fejlesztések szükségesek lennének, amelyek a 2015-ös megvalósíthatósági tanulmány alapján a mai árakon 275-345 milliárd forintba kerülnének. Az olimpiai falvak és egyéb projektek költségei, valamint az infrastruktúra-fejlesztési igények összességében mintegy 4000 milliárd forintos kiadást jelentenének.