Iráni hekkerek célba vették Bidenhez és Trumphoz közel álló személyeket

A Meta cég bejelentette, hogy egy iráni hekkercsoport megkísérelte feltörni Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump volt elnök környezetéhez tartozó személyek WhatsApp-fiókjait. A támadásokat az APT24, más néven APT42 nevű csoport hajtotta végre, amely politikusok és diplomaták ellen irányuló adathalászati kísérleteiről ismert.

A Meta szakértői szerint a támadások Izraelben, Palesztinában, Iránban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban élő személyek ellen irányultak, de a megtámadott fiókokat nem sikerült feltörniük. A cég nem nevezte meg a célzott személyeket, csupán annyit közölt, hogy a támadók politikai és diplomáciai tisztviselőkre, üzletemberekre és más közszereplőkre összpontosítottak, akik közül néhányan az amerikai elnök és a volt elnök kormányához kapcsolódnak.

A hekkerek az áldozatok fiókjainak feltörésére úgy próbálkoztak, hogy ismert technológiai cégek választásokat támogató szervezeteként adták ki magukat. A felhasználók azonban gyanút fogtak és jelentették az esetet a Meta szakszolgálatának.

Az amerikai titkosszolgálatok korábban, augusztusban állították, hogy Irán megpróbált beavatkozni az amerikai elnökválasztás előtti kampányba, kiberakciókat hajtva végre a jelöltek, Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata kampányközpontja ellen. Irán azonban rendszeresen cáfolja ezeket az állításokat, és azt hangoztatja, hogy az ország hatóságai nem avatkoznak be az amerikai elnökválasztásba.

Az APT24-ről, amelyet néha APT42-ként is emlegetnek, úgy tartják, hogy kapcsolatban áll az iráni hadsereg egy titkosszolgálati részlegével, amely megfigyelő szoftvert helyez el áldozatainak mobiltelefonjain. A szoftverek révén a támadók képesek lehetnek a hívások rögzítésére, szöveges üzenetek ellopására, valamint a kamerák és mikrofonok hangtalan aktiválására.