A Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrhajósok hazatérési terve

Két amerikai űrhajós, akik eredetileg csak 8 napot töltöttek volna az ISS-en, végül 9 hónapot kényszerülnek ott tölteni, miután a Boeing Starliner űrhajójuk meghibásodott.

A NASA főigazgatója, Bill Nelson bejelentette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rekedt két amerikai űrhajós, Sunita Williams és Barry Wilmore 2025 februárjában térhetnek vissza a Földre egy SpaceX űrhajóval. A Boeing Starliner űrhajójuk, amely héliumszivárgást és hajtómű problémákat produkált, személyzet nélkül fog visszatérni. A NASA és a Boeing mérnökei hónapokon át dolgoztak a problémák megértésén és a megoldásokon.

A SpaceX következő járművének felszállását szeptember végére tervezik, és bár eredetileg négy űrhajóst szállított volna, most csak kettővel indul, hogy helyet biztosítsanak Wilmore-nak és Williamsnek a hazaúton. A Boeing és a SpaceX egyaránt milliárd dolláros szerződést kapott a NASA-tól, hogy kereskedelmi űrrepüléseket biztosítson. A SpaceX már tizenkétszer vitte fel legénységet az űrbe 2020 óta, míg a Boeingnek ez volt az első legénységi küldetése.

Butch Wilmore és Suni Williams, a NASA veterán űrhajósai június 5-én indultak az ISS-re egy eredetileg nyolcnaposra tervezett tesztküldetésre. A Starliner hajtóműve azonban az első 24 órában meghibásodott, ami több hónapos késedelmet okozott a hazatérésükben. A 28 hajtóműből öt meghibásodott, és többször szivárgott a meghajtórendszer nyomás alá helyezéséhez használt hélium.

A Boeing évek óta küzd a Starliner fejlesztésével. A kapszula elbukott egy 2019-es tesztet, majd 2022-ben egy újabb próbálkozás során adódtak problémák a hajtóművekkel. A júniusi küldetés lett volna szükséges a NASA engedélyezéséhez a rutinrepülésekre, de ez a terv most bukni látszik.

A NASA döntése és a Starliner bizonytalan jövője további kihívást jelent a Boeing új vezérigazgatójának, Kelly Ortbergnek, aki a vállalat hírnevének helyreállításán dolgozik. A mentőakció miatt a NASA elhalasztja a SpaceX következő küldetését, és tárgyalásokat folytat a SpaceX-szel arról, hogy két helyet üresen hagyjanak a Crew Dragon közelgő indításán. A Boeingnek komoly csapás lehet, ha vetélytársa, a SpaceX űrhajóján hozzák vissza az űrhajósokat.