Az első mRNS-alapú tüdőrák elleni vakcina tesztelése

Hét országban, köztük Magyarországon is megkezdődött a világ első mRNS-alapú tüdőrák elleni vakcinájának klinikai tesztelése, amely forradalmasíthatja a rák elleni küzdelmet.

A Guardian beszámolója szerint az új vakcina, amelyet a BioNTech gyárt, a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére lett kifejlesztve, és hasonlóan a koronavírus elleni vakcinákhoz, hírvivő mRNS molekulát használ. A tüdőrák évente mintegy 1,8 millió ember halálát okozza, így a vakcina potenciálisan életek ezreit mentheti meg.

A BNT116 nevű vakcina a szervezetet arra utasítja, hogy ismerje fel és pusztítsa el a rákos sejteket, valamint akadályozza meg azok újra kiújulását. A cél az, hogy a kemoterápiával ellentétben erősítse a beteg rák elleni immunválaszát, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyja.

Az első fázisú klinikai vizsgálat hét ország 34 kutatóhelyén indult el, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban és Törökországban. A vizsgálatban körülbelül 130, különböző stádiumokban lévő beteg vesz részt, akik között szerepel a műtét vagy sugárkezelés előtt álló, korai stádiumban lévő beteg, az előrehaladott állapotban lévő páciens és olyan is, akinél kiújult a rák. Ők az immunterápia mellett kapják meg az oltást.

Prof. Siow Ming Lee, a University College London Hospitals NHS Foundation Trust orvosszakértő tanácsadója, aki az Egyesült Királyságban vezeti a vizsgálatot, az mRNS-alapú immununterápiás klinikai vizsgálatok új korszakának kezdetét jelöli meg ezzel a lépéssel. Az első brit páciens, a 67 éves londoni Janusz Racz, aki mesterséges intelligenciára szakosodott tudós, hangsúlyozta a tudományos fejlődés és az orvostudományban való részvétel fontosságát. A férfit kedden oltották be: 30 perc alatt 6 oltást kapott, mindegyiket 5 perc eltéréssel. Minden szérum különböző RNS-szálakat tartalmazott. Az oltást hat egymást követő héten át hetente, majd 54 héten keresztül háromhetente kapja meg.

Az Egyesült Királyság tudományért, kutatásért és innovációért felelős minisztere, Lord Vallance, üdvözölte a kísérlet elindítását, kiemelve, hogy ez a megközelítés évente több ezer tüdőrákos beteg életét mentheti meg. A mostani kísérlet, amiben Magyarország is részt vesz, több mint egy éven át tart majd.