Szaúd-Arábiába szerződött a magyar válogatott kapusa, Szappanos Péter

A magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Szappanos Péter a szaúdi Al-Fateh csapatához igazolt. A 33 éves hálóőr ezzel az első magyar játékos lett, aki a szaúdi élvonalban folytatja pályafutását.

Szappanos Péter nem vett részt a Paksi FC csapatával a Csehországban megrendezett Konferencia-liga selejtezőn, mivel az orvosi vizsgálatokon vett részt Szaúd-Arábiában. A magyar kapus a Paks színeiben 40 mérkőzésen állt a kapuban, és a májusi Magyar Kupa-győzelemmel érte el pályafutása csúcspontját, valamint bajnoki ezüstérmet is nyert a csapattal.

A szaúdi Al-Fateh csapat, amely a legutóbbi szezonban a hetedik helyen végzett, nem rendelkezik olyan világsztárokkal, mint Cristiano Ronaldo vagy Karim Benzema, de az elmúlt években a szaúdi klubok sorra igazolták le a sztárokat, mint például Cristiano Ronaldótól Neymarig. Az al-Fateh legdrágább játékosa, a 4 millió eurós értékű Lucas Zelarayán, aki örmény-argentin származású, még az NB I.-ben is található értékesebb futballistánál.

Szappanos Péter a magyar első osztályban átlagosan 4,5 millió forintot kereshetett, de a szaúdi ligában várhatóan magasabb fizetést kap. A kapus most először próbál szerencsét külföldön, és kérdéses, hogy a válogatott keretbe bekerülhet-e Szaúd-Arábiából. A magyar válogatottban eddig egyszer szerepelt, 2022 novemberében a görögök elleni barátságos meccsen cserélték be, és részt vett a nyáron Németországban megrendezett Európa-bajnokságon is.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban kifejezte támogatását Szappanos iránt, mondván, hogy a három válogatott kapus közül ő áll a legközelebb a szívéhez. Azonban nem ismert, hogy a miniszterelnök mit gondol Szappanos mostani klubváltásáról.

Szappanos Péter a Dunaharaszti MTK-ban kezdte profi pályafutását, 2014-től négy évet játszott Zalaegerszegen, majd 2018-tól 2021-ig Mezőkövesden szerepelt. Onnan a Budapest Honvédhoz igazolt és a kispesti csapattól érkezett tavaly nyáron a paksiakhoz. Búcsúüzenetében a Paksnak köszönetet mondott a lehetőségért és sikereket kívánt a csapatnak a Konferencia-liga csoportkörének elérésében.

Az átigazolás díjáról egyelőre nincs információ, de a Transfermarkt szerint Szappanos jelenleg mintegy 500 eurót ér.