Rogán Antal a rezsicsökkentésről és a gazdaságpolitikáról beszélt

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Tranzit Fesztiválon tartott előadást, ahol a magyar gazdaságpolitika alappilléreiről és a családpolitikáról, valamint a rezsicsökkentés jövőjéről beszélt. Emellett bejelentette a szakmunkáshitel bevezetésének terveit is.

Rogán Antal előadásában kiemelte, hogy Magyarország munkaalapú társadalom, és 1,1 millióval kevesebb a szegénységben élő ember mint 2010-ben. A gazdaságpolitika négy alappillérét ismertette: a munkáltatói adóterhek csökkentése, az egykulcsos adórendszer, az adóterhek csökkentése, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum növelése. A bruttó átlagkereset növekedését is folyamatosnak nevezte, és kiemelte, hogy 2010 és 2023 között a bruttó átlagkeresetek százalékában a korábbi 36 százalékról 46 százalékra emelkedtek.

A családpolitika fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a kormány célja, hogy a családot vállalók ne szegényedjenek el, és a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázását tervezik 2026-ig.

Az energiaszuverenitás kapcsán kifejtette, hogy a magyar családok többsége még mindig a rezsicsökkentett árat fizeti, és Budapesten az energiaárak az európai nagyvárosok közül a legalacsonyabbak. A családok 85 százaléka semmilyen változást nem érzett, az átlagfogyasztás mértékééig a maradék 15 százalék is megkapja a rezsicsökkentést.

A járvány, a háború és az energiaválság által okozott gazdasági nehézségekről is beszélt, és úgy vélte, hogy a háborús inflációt már sikerült csökkenteni.

A "békeköltségvetés" részeként említette a családi adókedvezmények megduplázását, az otthonteremtési támogatások megemelését, a kisvállalkozások támogatását, a minimálbér és a bérminimum egy szintre emelését, valamint egy új szakmunkás hitel bevezetését. A szakmunkáshitelről szólva hozzátette, hogy a diákhitellel azonos feltételekkel működne, és a kormány már dolgozik a részleteken, de még nem hozott végleges döntést a kabinet.

Az akkumulátorgyárak támogatásának szükségességét azzal indokolta, hogy a megújuló energiák iránti kereslet növekedése miatt fontos a technológiai változások lekövetése. Egy-két éven belül végbe fog menni a technológiai váltás, energiatárolás nélkül pedig nem lesz zöldátállás.

A Digitális Állampolgárság Program (DÁP) bevezetéséről is beszámolt, amely a személyazonosság igazolásának legbiztonságosabb és legkényelmesebb módját kínálja majd, és a hagyományos okmányokat is ki szeretnék vezetni a következő két évben.

Végül az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának javaslatait említette, amelyek között szerepel a rezsicsökkentés eltörlése és a társasági adó, valamint a 13. havi nyugdíj megszüntetése. Rogán szerint ezek a javaslatok veszélyt jelentenek az ország szuverenitására, és az EU aláakarja ásni ezt a szuverenitást. Az Európai Bizottság azt várná el a magyar kormánytól, hogy térjenek vissza a kétkulcsos adórendszerhez és növeljék az ingatlanadókat.