Hosszú Katinka: Az úszósportban nem történt előrelépés

A háromszoros olimpiai bajnok, Hosszú Katinka az Eurosporton adott interjújában beszélt az úszósport hazai helyzetéről, a felkészülési feltételekről és a Magyar Úszó Szövetség vezetőségével kapcsolatos konfliktusairól.

Hosszú Katinka elmondta, hogy bár jelentős támogatások áramlanak az úszósportba, a felkészülési feltételek nem változtak az elmúlt 20 évben. A sportoló szerint a magyar úszók tehetsége nem kérdéses, azonban szakmailag még mindig vannak hiányosságok, amelyek fejlesztésre szorulnak. Hosszú az olimpiai felkészüléséről is beszélt, amelyet anyaként teljesen más módon kellett megterveznie, és bár közel járt a szintidőhöz, végül nem jutott ki Párizsba.

A sportoló kritikával illette a Magyar Úszó Szövetség vezetőségét, különösen Wladár Sándor elnököt. Hosszú szerint a szövetség hibázott Milák Kristóf felkészülésének kezelésében, és a kommunikációja ártott az úszónak. A háromszoros olimpiai bajnok korábban nyílt levélben szólította fel a szövetség vezetőségét a lemondásra, mondván, hogy a jelenlegi vezetés károsította a legjobb versenyző felkészülését.

Hosszú Katinka a magyar Eurosport vendégeként is megerősítette álláspontját, hangsúlyozva, hogy a Gyárfás-korszak óta nem sok minden változott az úszósportban, és a hallgatás nem visz előre. A sportoló szerint a párizsi eredmények is mutatják, hogy Magyarországon nagy a tehetségbázis, de a szakmai hiányosságok, mint például az ifikorosztályból a felnőttbe lépve sok tehetség elvesztése, és a hiányzó transzparens, átlátható rendszer, gátolják a fejlődést.

Hosszú Katinka arról is beszélt, hogy a támogatások mértéke jelentősen megnőtt, de a felkészülési feltételek nem fejlődtek, és kritikája nyomán Wladár Sándor elnök burkoltan megfenyegette őt. A sportoló hozzátette, hogy ezek után el lehet képzelni, hogy egy rendszerben benne lévő, vagy edző mennyire mer felszólalni. Jövőjéről még nem hozott végső döntést, de azt mondta, hogy még nem vonult vissza, és a pihenőidőt tölti.

Hosszú Katinka az Eurosport egyik olimpiai műsorvezetője is volt, Pásztory Dórával együtt, és bár tartott attól, hogy műsorvezetés közben hiányérzete lesz attól, hogy ő nem lehet ott az olimpián, végül nagy élmény volt neki szakérteni. Az úszó szerint többet kellene fordítani tehetséggondozásra, egy átlátható rendszerre, az edzőtáborok feltételeire, szakmai tudás bővítésére, módszertani központra és kutatásra. Hosszú úgy érzi, nem látszik az, amennyit elköltöttek az úszósportra, és ő a 2004-es első olimpiájára ugyanazokkal a feltételekkel készült, mint amikkel most készülnek a válogatott versenyzők.