Mobilok nélkül a holland kormányüléseken

A holland kormány tagjai mostantól nem használhatják okostelefonjaikat és egyéb mikrofonnal ellátott okoseszközeiket a kabinetüléseken, Dick Schoof miniszterelnök döntése értelmében.

A Politico, a Dutchnews és az MTI információi szerint a miniszterelnök, aki korábban a holland titkosszolgálatokat vezette, biztonsági okokból rendelte el az okoseszközök kitiltását, hogy megelőzzék a kémtevékenységeket. Schoof a rendelkezést „magától értetődőnek” nevezte, és az üléseken csak papírra történő jegyzetelést engedélyezett. Az ülésterem előtt az okosórákat és telefonokat páncélszekrényben kell tárolni.

Az ülések során szüneteket tartanak, amikor a miniszterek használhatják mobiljaikat. Judith Uitermark belügyminiszter óvatossággal magyarázta a rendelkezést, és megjegyezte, hogy nincs konkrét bizonyíték arra, hogy külföldi titkosszolgálatok hallgatnák le a tárcavezetőket.

Hollandiában már tavaly is történtek hasonló biztonsági intézkedések, amikor megtiltották a köztisztviselőknek, hogy céges telefonjukra bizonyos alkalmazásokat, például a kínai TikTokot és a WeChatet telepítsenek. A korábbi holland kabinetekben csak az érzékeny biztonsági témák tárgyalása esetén tiltották ki az okostelefonokat.

Dick Schoof korábban az igazságügyi és védelmi minisztérium vezető tisztviselőjeként dolgozott, 2018 és 2020 között pedig ő irányította a holland hírszerző szolgálatokat. Ezt megelőzően az ország terrorizmus elleni küzdeleméért felelős nemzeti koordinátorként tevékenykedett.