Rejtélyes drónok Németország felett

Németországban, Schleswig-Holstein ipari területei felett orosz felderítő drónok gyanúsított szabotázs tevékenységét vizsgálják a helyi ügyészségek. A drónok, amelyek az "Orlan-10" típusú orosz modellek lehetnek, 500-600 kilométeres hatótávolsággal és 100 kilométer/óra feletti sebességgel rendelkeznek, és egy vegyipari park és egy atomerőmű közelében tűntek fel.

A Brunsbütteli vegyipari parkban, a ChemCoast Parkban dolgozó biztonsági szolgálatok először augusztus 8-án észlelték a gyanús drónrepüléseket, amelyek éjszaka akár négyesével is megjelentek az ipari terület felett. A Flensburgi ügyészség az ipari kémkedés gyanúja miatt indított nyomozást. A drónokat a rendőrség drónjaival próbálták elfogni, de azok gyorsaságuknak köszönhetően lerázták őket.

A ChemCoast Park vegyipari és ásványolaj-vállalatoknak ad otthont Schleswig-Holsteinban, ami miatt felmerült az ipari kémkedés lehetősége. A Nordrhein-Westfalen tartományi rendőrség speciális berendezésekkel követte nyomon a drónokat, és megállapították, hogy nem a szokásos DJI technológiát használják, ami miatt felmerült a katonai beavatkozás gyanúja.

A drónokat, amelyeket a sebességük és hatótávolságuk alapján katonai minőségűnek tartanak, még nem azonosították, de orosz eredetűnek gyanítják. A Brunsbüttelben megfigyelt engedély nélküli drónrepülések megsértették az ipari területek és az atomerőmű feletti repülési tilalmi zónákat. A nyomozásban a szövetségi és állami biztonsági szolgálatok is részt vesznek, hogy megvédjék a kritikus infrastruktúrát.