Ónodi Henrietta felépülését támogatja Békéscsaba

Tízezer dollár értékben támogatja Ónodi Henrietta olimpiai bajnok tornász rehabilitációját Békéscsaba városa – közölte Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester.

A város vezetése egy értekezleten döntött a támogatásról, melyen a polgármester, a három alpolgármester, a kabinetvezető, a jegyző és az aljegyző is részt vett. Varga Tamás alpolgármester szerint Ónodi Henrietta Békéscsaba egyetlen élő díszpolgára és olimpiai bajnoka, így a városnak "kutyakötelessége hozzájárulni a felépüléséhez, a méltó emberi élet visszanyeréséhez".

A támogatást forintban fogják adni, és ugyanarra a bankszámlára szeretnék átutalni, amelyre az egykori tornásznő a díszpolgári címmel járó apanázst kapja. Ezt a számlát Ónodi Henrietta édesanyja kezeli, ezért vele kell majd szerződést kötniük. Szeptember 2-án Békéscsabára érkezik Ónodi Barbara, a sportoló testvére, akivel már személyesen egyeztettek a támogatásról.

Ónodi Henrietta, aki az 1992-es barcelonai olimpián lóugrásban arany-, talajon pedig ezüstérmet nyert, márciusban súlyos szívrohamot kapott egy floridai élelmiszerboltban. Azonnal kórházba szállították, útközben többször is megállt a szíve. Az orvosok életmentő műtétet hajtottak végre, miután több artériája is elzáródott. Hosszú felépülés vár rá, és a biztosítása nem fedezi a gyógyuláshoz szükséges ellátást, ezért kezelésére félmillió dollárt szeretnének összegyűjteni. Testvére már korábban gyűjtést indított neki a Gofundme oldalon.

Az adományoknak köszönhetően az egykori olimpikon a floridai Jacksonville-i rehabilitációs kórházba került. Azonban augusztus elején újra kórházi ellátásra szorult.