Sosem látott esély kapujában a magyar futballklubok

Csütörtökön kezdődik az Európa-liga és a Konferencialiga selejtezőjének playoffköre, ami után kialakul az őszi főtábla mezőnye. A magyar klubfutball korábban sosem látott létszámban képviselteti magát az utolsó előtti akadály során.

Csütörtökön három magyar csapatért is szoríthatunk még a nemzetközi porondon, az Európa-liga playoffkörében a Ferencváros 21 órától fogadja a bosnyák Borac Banja Lukát, a Konferencialigában a Paks 18 órától a cseh Mladá Boleslav vendégeként lép pályára, a Puskás Akadémia pedig az előző két kiírásban egyaránt döntős Fiorentina otthonában kezdi meg a főtábláról döntő párharcot.

A magyar bajnok a Real Madrid BL-sikerének köszönhetően ezúttal csak a második körben csatlakozott a selejtező mezőnyéhez, a walesi The New Saints magabiztos búcsúztatása pedig azt is bebiztosította, hogy egymást követő hatodik évben is érdekelt lesz a Fradi a nemzetközi kupaősz során.

A Midtjylland ellen vesztes párharccal az eldőlt, hogy ez nem a Bajnokok Ligájában lesz, a Borec Banja Luka elleni csörte így az Európa-liga-főtábláról dönthet – a győztes itt folytatja, a vesztes a Konferencialigában.

Adott esetben még az is előfordulhat, hogy három magyar csapat is szerepelhet a harmadik számú kupasorozat folytatásában, igaz, míg a Ferencvárosnál ezt igyekeznek elkerülni, a Paks és a Puskás Akadémia számára még ezért is nagyot kell küzdeni.

A Magyar Kupa-győztes tolnaiak az Európa-liga első selejtezőkörében nagy meglepetésre óriási pofont kaptak a Román Kupát elhódító, másodosztályú Corvinul Hunedoarától (0–4), és bár idegenben összejött a revans (2–0-s siker), a továbbjutás esélye már a hazai meccsen elszállt.

A bronzérmes Puskás Akadémia papíron a második selejtezőkörben csatlakozott volna a mezőnyhöz, ellenfele, az ukrán Dnipro viszont közben becsődölt, így a felcsútiak játék nélkül kerültek a harmadik körbe.

Ami a további esélyeket illeti, egyértelműen a Paks van kedvezőbb helyzetben, hiszen a 8,68 millió euró összértékű tolnaiak ellenfele a nagyjából hasonló kategóriájú cseh Mladá Boleslav (9,78) lesz, a Puskás Akadémiára (9,95) viszont az egész mezőny második legértékesebb keretével bíró, Magyarországra lassan már hazajáró Fiorentina (286,45) vár.

Korábban még sosem fordult elő, hogy három magyar csapat is érdekelt legyen a csoportkör előtti utolsó akadály során.

A BL-főtáblás alkalmaink során 1995-ben (Ferencváros) még nem volt csoportkör a többi kupasorozatban, 2009-ben (Debrecen) a Honvéd volt ehhez legközelebb, de a 3. selejtezőkörből nem tudott a Fenerbahcén át a playoffba jutni.

A második számú európai kupasorozatban többször is volt lehetőség arra, hogy két magyar csapat is érdekelt legyen ősszel.

Az eddigi öt alkalomból tehát hiába vártunk magyaros duplára, de az is igaz, hogy minden alkalommal volt egy csapatunk a folytatásban is érdekelt, ez a széria pedig a Ferencvárosnak köszönhetően biztosan nem szakad meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy két-két konzul segíti majd a Csehországba és Olaszországba érkező szurkolókat az UEFA Konferencia Liga mérkőzéseken.

A tárcavezető szerint mindkét meccsre akár száz főt meghaladó nagyságrendben érkeznek majd magyar szurkolók, ezért kiemelt figyelmet fordítanak a mérkőzésekre.

Annak érdekében, hogy minden kilátogató szurkoló akár már a helyszínen segítséget tudjon kapni baj esetén, két-két konzulunk személyesen is jelen lesz Firenzében és Mladá Boleslav városában a stadionokban – emelte ki a miniszter.

A helyszíni segítségnyújtás mellett pedig ezúttal is rendkívüli ügyeleti telefonszámokat létesítettek:

  • +36 70 410 7520 az Olaszországba utazó szurkolók részére;
  • +420 602 224 415 a Csehországba utazó szurkolók részére.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a telefonszámok már aktívak, a konzulok pedig a stadionokban várják majd a Paks és a Puskás Akadémia szurkolóit.

Európa-liga

playoffkör, első mérkőzés

21.00: Ferencváros–Borac Banja Luka (bosnyák) (Tv: M4 Sport)

Konferencialiga

playoffkör, első mérkőzés

18.00: Mladá Boleslav (cseh)–Paks (Tv: M4 Sport)

20.00: Fiorentina (olasz)–Puskás Akadémia

A visszavágókat egy hét múlva rendezik meg.