Leállt a WhatsApp és a Telegram Oroszországban

Augusztus 21-én jelentős fennakadások voltak tapasztalhatók a WhatsApp és a Telegram üzenetküldő szolgáltatások működésében Oroszországban, valamint a környező országokban is, mint Kazahsztán és Üzbegisztán.

A Downradar és a Downdetector információi szerint a Telegram "meghibásodott", és a felhasználók csak VPN bekapcsolásával tudták használni az alkalmazást Moszkvában. A WhatsApp működésével kapcsolatban is problémákat észleltek, ami arra utalhat, hogy mindkét szolgáltatást blokkolni kezdték az országban. Az orosz szövetségi végrehajtó hivatal azonban azt állítja, hogy a leállást túlterheléses támadás okozta, és nem az ország hatóságai blokkolták a szolgáltatásokat.

Az orosz felhasználók a Wikipedia, a Skype, a Steam és a Discord oldalával kapcsolatban is problémákról számoltak be. A Roskomnadzor egyik egységének weboldalán jelezték a mobiloperátorok működésében tapasztalható zavarokat, és a Fail.rf portál, amely az oroszországi internetes szolgáltatások meghibásodásait követi nyomon, szintén elérhetetlenné vált.

Mikhail Klimarev, az Internetvédelmi Társaság igazgatója szerint más országokban nem tapasztaltak hasonló problémákat, és felvetette annak lehetőségét, hogy az orosz hatóságok blokkolhatják a szolgáltatásokat. A Roskomnadzor közleménye szerint a leállásokat a távközlési szolgáltatókat ért DDoS támadások okozták, de délután 15:00 órára sikerült azokat visszaverni, és a szolgáltatások visszatértek a normál működéshez.