Manuel Neuer visszavonul a német válogatottságtól

Manuel Neuer, a német labdarúgó-válogatott világklasszis kapusa bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól. A 124-szeres válogatott hálóőr, aki legnagyobb sikereként a 2014-es világbajnoki címet említheti, 15 év után hagyja ott a nemzeti csapatot.

A Bayern München kapusa, Neuer a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint többé már nem lép pályára a Nationalelf mezében. A döntését követően elmondta, hogy a családjával és barátaival folytatott intenzív és hosszú beszélgetések után jutott erre a nehéz döntésre, annak ellenére, hogy fizikailag jól érzi magát és vonzotta a 2026-os észak-amerikai világbajnokság is.

Neuer a német válogatottal elért legnagyobb sikereiről is megemlékezett, kiemelve a 2014-es brazíliai világbajnokságot, ahol a csapat világbajnoki címet szerzett. Büszkeséggel és hálával tölti el a múlt, és különösen fontos számára, hogy több mint hét éven keresztül a válogatott csapatkapitánya lehetett.

A kapus a német válogatott színeiben összesen 124 mérkőzésen védett, és 39 alkalommal lépett pályára nagy tornákon, mint az Európa-bajnokság és a világbajnokság, ahol az európai labdarúgók közül csak Cristiano Ronaldo szerepelt többször. Neuer 61 mérkőzésen viselte a csapatkapitányi karszalagot, és immár 20 mérkőzéssel tartja az Eb-k kapusrekordját.

A német válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a negyeddöntőig jutott, ahol a későbbi győztes Spanyolország állította meg őket. Neuer szerint ez a torna is egy csúcspont volt, ahol végig érezte az eufóriát és szolidaritást az egész országban.

A Bild című német lap szerint Neuer döntésének hátterében állhat Julian Nagelsmann szövetségi kapitány is, akivel a kapcsolata feszültté vált, miután Nagelsmann kirúgta Neuer kapusedzőjét és társát, Toni Tapalovicot a Bayernnél. Nagelsmann a Bildnek nyilatkozva elmondta, hogy Neuer távozása nagy veszteség a válogatott számára, mind sportszakmai, mind személyes szempontból.

Neuer bejegyzését azzal zárta, hogy köszönetet mondott stábjának, edzőinek, csapattársainak és a lelkes szurkolóknak, akik 2009-es debütálása óta támogatták. Az ő visszavonulásával már senki sem maradt aktív játékos a 2014-es világbajnok német csapatból.