Jannik Sinner megúszta a felfüggesztést két doppingteszt ellenére

A világelső teniszező, Jannik Sinner elkerülte a felfüggesztést, annak ellenére, hogy márciusban az Indian Wells-i tornán kétszer is pozitív doppingtesztet produkált. A Tenisz Integritási Egység (ITIA) Clostebolt, egy anabolikus szteroidot talált a szervezetében. Sinner azzal védekezett, hogy masszőre használt egy olyan krémet, amely Clostebolt tartalmazott, és így a szubstancia tudta nélkül került a szervezetébe. Csak pénzbüntetést kapott, és elvesztette az Indian Wells torna díjazását és ranglistapontjait. A Clostebol az Oral Turinabol nevű szteroid egyik összetevője, amelyet a keletnémet atléták használtak a 1960-as, 80-as évek doppingprogramjában. A teniszvilág kritizálta a gyenge büntetést, Nick Kyrgios például "nevetsegesnek" nevezte, és ismételt doppingvétségekért kétéves eltiltást javasolt.

Sinner csapata szerint a fizioterapeutája véletlenül szennyezte meg a szubstanciával, amikor egy vény nélkül kapható spray-t használt egy seb kezelésére, miközben napi rendszerességgel masszírozta Sinnert. A Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség elfogadta ezt a magyarázatot, és úgy ítélte meg, hogy a szabálytalanság nem volt szándékos. Egy független bíróság mentesítette bűnösség alól, de így is elvesztette a ranglistapontokat és a díjazást. Simona Halep, a kétszeres Grand Slam győztes, két doppingvétség miatt 2026 októberéig eltiltást kapott, de azt állította, hogy a szubstancia egy szennyezett étrend-kiegészítőből került a szervezetébe. A Sportdöntőbíróság a büntetését négy évről kilenc hónapra csökkentette.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) alaposan vizsgálja Jannik Sinner, az olasz teniszező ügyét. Annak ellenére, hogy megfosztották a torna díjazásától és pontjaitól, egy független bíróság úgy ítélte meg, hogy a szubstancia hibáján kívül került a szervezetébe. A WADA fellebbezhet e döntés ellen a Sportdöntőbíróságnál (CAS). A kanadai Denis Shapovalov felháborodását fejezte ki a helyzet miatt, kiemelve a különböző játékosokra vonatkozó szabályok ellentmondásait, és azt írta az X platformon, hogy „különböző játékosok, különböző szabályok”, hozzátéve: el sem tudja képzelni, hogy mit éreznek most a hasonló vétségkért eltiltott sportolók.