A banánkatasztrófa és a monokultúrás termesztés veszélyei

A fuzáriumos hervadás nevű betegség újbóli megjelenése fenyegeti a globális banántermést, amely már az 1950-es és 1960-as években is jelentős károkat okozott. A tudósok szerint a kórokozó képes lehet a gyümölcs teljes készletének kiirtására.

A Massachusetts Amherst Egyetem kutatói a Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmányukban bemutatták, hogy a fuzáriumos hervadás domináns fajtája, a Fusarium oxysporum (TR4) nem azonos azzal, amely korábban a Gros Michel banánt fenyegette. A jelenlegi fő célpont a Cavendish fajta, amelyet a kórokozó nitrogén-monoxiddal támad meg, és ez a gáz kulcsszerepet tölt be a fertőzésben.

A kutatók úgy vélik, hogy a nitrogén-monoxid génjeinek kiiktatásával képesek lehetnek a betegség megfékezésére. Ez a lépés különösen fontos lehet, mivel a fertőzött területeket a banántermesztőknek el kell hagyniuk, ami súlyos gazdasági következményekkel járhat.

Li-Jun Ma, a kutatás vezetője szerint azonban nem elegendő csupán a betegség kezelése; a monokultúrás ültetvények által okozott problémákra is megoldást kell találni. A monokultúra hiánya és a sokféleség növelése megelőzheti, hogy a termény könnyű célponttá váljon a kórokozók számára. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a monokulturális növénytermesztés táptalajául szolgálhat a kórokozóknak, ezért érdemes egy helyett inkább több banánfajtára támaszkodni, ami más növények esetében is fontos lehet.