A Mol bekapcsolódna az akkumulátorok újrahasznosításának piacára

A Mol-csoport érdeklődik az akkumulátorok újrahasznosítása iránt, és a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint kölcsönösen előnyös lehet a magyar gazdaság számára egy ilyen együttműködés. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a SungEel Hitech Co. vezetőivel tárgyalt a zöld átállás és az akkumulátoripar kihívásairól.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleménye alapján a Mol-csoport aktív érdeklődést mutat az akkumulátorok újrahasznosításában rejlő üzleti lehetőségek felé, különösen miután a cégcsoport 35 éves hulladékgazdálkodási koncessziót nyert el. Nagy Márton, a minisztérium vezetője, a SungEel Hitech Co. első számú vezetőjével, Ji Kang Mjunggal és kollégáival, valamint Hong Kju Dokkal, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövetével tárgyalt a potenciális együttműködésről.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország már most is élen jár a high-tech akkumulátorgyártásban, hiszen az akkumulátorok és akkumulátor alkatrészek exportja GDP arányosan meghaladja az 5 százalékot, amellyel az ország listavezető az uniós tagállamok között. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az akkumulátor-feldolgozás és az értékes nyersanyagok újrahasznosítása hiányzó iparág Magyarországon és Európában egyaránt.

Nagy Márton szerint legkésőbb 2027-ig biztosítani kell, hogy a legjobb technológiák álljanak rendelkezésre Magyarországon a használt akkumulátorok biztonságos és környezettudatos újrahasznosítására, valamint a feldolgozott akkumulátorokból kinyerhető hasznos nyersanyagok újrafelhasználására. Ehhez még az idei évben döntéseket kell hozni arról, hogy mely vállalatok és mely helyszíneken kezdhetik meg a beruházásokat.

A SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében történt incidensek is napvilágot láttak, ahol 18 dolgozó ki volt téve a nikkel és kobalt fokozott expozíciójának, és a cég nem jelentette ezt, nem is vizsgálta ki. Egy gép robbanása következtében két munkás életét vesztette, és a munkavédelmi hatóság 10 millió forintos bírságot szabott ki a vállalatra. A cég másik üzemét, Bátonyterenyén, szabálytalanságok miatt állították le 2023 augusztusában.

A SungEel Hitech Co. cégcsoportnak sikerült először nagy mennyiségben visszanyerni a használt lítium-ion akkumulátorokból származó nyersanyagokat, és a cég az akkumulátorok újrahasznosításán túlmutatóan aktívan támogatja a fenntartható, környezetbarát akkumulátorújrahasznosítási technológiák használatát, valamint törekszik az akkumulátorokban lévő újrahasznosítható anyagok arányának növelésére is. A gazdasági együttműködés a Mol-csoport és egy világszinten jelentős akkumulátor feldolgozó és újrahasznosító vállalat között kölcsönösen előnyös lehet a magyar gazdaság számára.