Varsó az Olimpiai Játékok házigazdája szeretne lenni

Varsó célul tűzte ki, hogy 2040-ben vagy 2044-ben rendezze meg az Olimpiai Játékokat, ezt a szándékot a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk is megerősítette. A lengyel főváros még sosem volt az olimpia házigazdája, és bár a célkitűzés ambiciózus, a megvalósíthatósága még bizonytalan.

A korábbi lengyel kormány már tervezte, hogy pályázik a 2036-os olimpia megrendezésére, de most a későbbi dátumok kerültek előtérbe. Egyes országok, mint például Egyiptom, Ausztrália és Magyarország is fontolgatják, hogy pályáznak a jövőbeli olimpiai játékok megrendezésére. A párizsi lelkesedés az olimpia iránt sikeresen megmaradt, míg más helyeken a rendezés népszerűsége csökkent a botrányok és pénzügyi veszteségek miatt, amit a COVID-19 világjárvány is súlyosbított, különösen a nézők nélkül megrendezett tokiói olimpia esetében.

Donald Tusk miniszterelnök kiemelte, hogy az olimpiai rendezés érdekében modernizálni szeretnék a labdarúgó stadionokat. Lengyelország korábban már bizonyította rendezési képességét, hiszen 2012-ben Ukrajnával közösen adott otthont az UEFA Európa-bajnokságnak, és a tavalyi nyáron megrendezték az Európai Játékokat is.

A következő olimpiai játékokat Los Angeles fogja megrendezni 2028-ban, majd Brisbane következik 2032-ben. Több ország, köztük Egyiptom is, már jelezte érdeklődését a 2036-os és 2040-es olimpiai játékok megrendezésére.