Vádemelési javaslat a gyermeket felrúgó karateedző ellen

A rendőrség befejezte a szolnoki kalandparkban történt incidens vizsgálatát, ahol egy karateedző brutálisan felrúgott egy gyermeket. A 56 éves nagykátai lakos, A. Tibort kiskorú veszélyeztetése és súlyos testi sértés kísérletével gyanúsítják, és vádemelést javasolnak ellene.

A Szolnoki Rendőrkapitányság közleménye szerint a gyanúsítottat július 29-én hallgatták ki, és a nyomozás során kiderült, hogy a férfi korábban nem volt kihallgatható, mert külföldön tartózkodott. A rendőrség vádemelési javaslatot tett, és külön nyomozásban vizsgálják, hogy a karateedző másokat is bántalmazott-e.

A botrány nyilvánosságra kerülése után több korábbi tanítvány is azzal vádolta meg az edzőt, hogy erőszakos volt velük. Egy édesanya azt állította, hogy tavaly tavasszal az akkor 6 éves kisfiát is megrúgta A. Tibor. Egy korábbi tanítványa azzal vádolta meg a férfit, hogy megerőszakolta, míg a volt barátnője arról beszélt, hogy az edző többször is megverte őt. Egyikük fotót is közzétett az általa elszenvedett sérülésekről. A Magyar Karate Szövetség reagált az eseményekre, és ígéretet tettek arra, hogy minden ügyet kivizsgálnak, valamint a Magyar Karate Szakszövetség ideiglenesen, majd véglegesen is eltiltotta a karateoktatástól a jászberényi férfit.

A férfi a Yakuzák Se sportegyesület edzőjeként dolgozott, és az egyesület elnöke volt, de a posztról lemondott, és a karateszövetség megfosztotta mesteri címétől is. A kihallgatása során beismerte tettét, de személyesen még nem kért bocsánatot a felrúgott gyermektől, noha korábban ígéretet tett erre. Az edző korábban életműdíjat kapott Novák Katalintól, a Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig felszólította, hogy adja vissza a kitüntetését. Az eset kapcsán a férfi azt nyilatkozta, sajnálja, hogy elvesztette Orbán Viktor bizalmát.

A szolnoki kalandpark üzemeltetője 2024. július 15-én írásban tett feljelentést a rendőrségen, miután munkatársaik a kamerafelvételek visszanézése során felfigyeltek arra, hogy 2024. július 11-én délelőtt egy férfi bántalmazott egy hét éves gyermeket. A felvételek pár nappal később a sajtóban is megjelentek. Az eljárás során beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján a férfit 2024. augusztus 13-án a nyomozók folytatólagosan kihallgatták, és a korábban közölt kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetése mellett, súlyos testi sértés bűntett kísérletével is meggyanúsították. A nyomozó hatóság az eljárási cselekményeket befejezte és 2024. augusztus 16-án a nyomozás befejezésére tett előterjesztést – vádemelési javaslat mellett – a Szolnoki Járási Ügyészség felé.