Rachael Gunn: Az ausztrál breaktáncosnő, aki a gyűlölet ellen szólal fel

Az ausztrál breaktáncosnő, Rachael Gunn arra kéri az embereket, hogy hagyják békén a családját és a barátait, miután a párizsi olimpián nyújtott teljesítménye miatt gyűlölet áradt felé.

Rachael Gunn, aki a párizsi olimpián három selejtezőn összesen 0 pontot ért el, mémszenzációvá és a gyűlölet tárgyává vált. Az interneten elterjedt videók gúnyolódtak a tánctudásán, és sokan nevetségessé tették őt, sőt, azzal is megvádolták, hogy miatta került ki a breaktánc a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjából.

Anna Meares, az ausztrál olimpiai csapat vezetője is kiállt Gunn mellett, és a sportolónőkkel szembeni nőgyűlölő és bántalmazó hozzáállást kritizálta, amelyet az elmúlt évszázadban kellett elszenvedniük. Gunn maga is megszólalt, és lesújtónak nevezte a kapott visszajelzéseket, kérve, hogy a családját és barátait hagyják békén.

Az Instagramon közzétett posztjában Gunn kifejezte, hogy örül, ha örömet hozhatott az emberek életébe, de nem számított a gyűlölet lavinájára. Gunn azt is elmondta, hogy komolyan vette az olimpiára való felkészülést, és mindent beleadt. A magánélet védelmében felszólalva arra kérte a sajtót, hogy ne zaklassák a családját, barátait és a táncos közösséget.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) határozottan elítélte azt a petíciót, amely a Change.org oldalon jelent meg, és azt követelte, hogy vizsgálják ki Gunn olimpiára való kijutását. Az AOC szerint a petíció valótlan állításokat tartalmazott, és gyűlöletkeltő volt. Az AOC minden olyan spekulációt visszautasított, amely szerint Gunn és férje, a helyi breaktáncos közösség tagja, valamilyen módon befolyásolta volna a kiválasztási folyamatot. A petíció azóta eltűnt az oldalről, de mielőtt eltűnt, 54 ezren írták alá, és a „valódi sportolók erőfeszítéseinek aláásása” miatt bocsánatkérésre szólították fel a breaktáncost és az ausztrál olimpiai csapat vezetőjét, Anna Mearest.

Gunn, aki 2023-ban nyerte az óceániai breakbajnokságot a nők között, így kvalifikálta magát az olimpiára. A 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában már nem fog szerepelni a breaktánc, ami egyébként is csak egy házibulis ökörködésnek indult. Az énekesnő Adele is megszólalt a témában, és a müncheni koncertjén azt kérte a rajongóitól, hogy nézzék meg a Gunnról készült klipeket, amelyeket „a legviccesebb dolognak” nevezett.

Erre reagálva Gunn egy, az Instagram-oldalára feltöltött videóban azt mondta, „pusztító” kritikákat kapott, és nem gondolta volna, hogy ennyi „gyűlöletnek” ad majd teret. „Kimentem oda és jól éreztem magam, tényleg nagyon komolyan vettem a dolgot. Szétdolgoztam magam az olimpiára készülve, mindent beleadtam” – fogalmazott, hozzátéve, hogy megtiszteltetés volt számára, hogy tagja lehetett az ausztrál olimpiai csapatnak.

(Nyitókép: AFP / Odd Andersen)