Félórás tizenegyespárbaj után jutott tovább az Ajax az Európa-liga selejtezőjében

Az Ajax csapata a Panathinaikosz elleni párharcban, az Európa Liga selejtezőjének harmadik körében, a történelem leghosszabb tizenegyespárbajában harcolta ki a továbbjutást. A 34 büntetővel megdöntötték az UEFA-sorozatok eddigi rekordját.

Az első mérkőzésen az Ajax 1–0-ra győzött Athénban, de a hollandiai visszavágón a görögök a 89. percben szerzett góllal egyenlítettek, így a hosszabbításban nem született gól, és a tizenegyesek következtek. A fél órás ráadásban csak érvénytelen gól született, így a csapatok felkészültek a büntetőpárbajra. A büntetőpárbaj 17 körig, azaz összesen 34 lövésig tartott, amivel az Ajax 13–12-es győzelmével jutott tovább. A tizenegyespárbaj közel fél óráig tartott.

A korábbi UEFA-csúcsot a 2007-es U21-es Európa-bajnokság elődöntője tartotta, ahol Hollandia a tizenegyes rúgások 16. körében, 32 lövés után győzte le Angliát. Az abszolút világrekordot az izraeli harmadosztályban játszott SC Dimona és Shimshon Tel Aviv közötti meccs tartja, ahol 56 tizenegyes után dőlt el a feljutás kérdése.

A csütörtöki párbaj hőse a 40 éves kapus, Remko Pasveer volt, aki öt lövést hárított, és a saját tizenegyesét is értékesítette. „Az öt nagyon sok, igen. Időnként szoktam védeni tizenegyeseket, de nem gyakran tapasztal az ember ilyen őrültséget, mint a mostani” - mondta Pasveer a meccs után. A csapattársa, a támadó Brian Brobbey kettő büntetőt is kihagyott, amelyek közül a másodikat a stadionból is majdnem kirúgta. Pasveer erről azt nyilatkozta, hogy: „Minden alkalommal azt hittem, hogy meg fogjuk csinálni. Brobbey van a labda mögött, megcsináljuk. De kihagyta, pedig az edzéseken mindig berúgja”.

Az Ajax továbbjutást érő tizenegyesét a védő Anton Gaaei rúgta be. A holland csapat a főtáblára jutásért a következő héten a lengyel Jagiellonia Bialystokkal mérkőzik.