Vas Blanka győzelmet aratott a Tour de France női versenyén

Vas Blanka megnyerte a női Tour de France ötödik szakaszát, ezzel pályafutása egyik legnagyobb győzelmét könyvelhette el. A 22 éves magyar kerékpáros, az SD Worx csapat tagja, egy kisebb csoportos hajrában diadalmaskodott, többek között az olimpiai bajnok Kristen Faulkner-t is maga mögé utasítva.

A verseny 152,5 kilométeres távja Bastogne és Amnéville között zajlott, öt kategorizált emelkedővel és 1820 méteres szintkülönbséggel. Vas, aki U23-as világbajnok is, tökéletesen reagált egy hat kilométerrel a cél előtt történt bukásra, és a kitartó négyfős csoportból ő került ki a leggyorsabban. A győzelem tovább gazdagítja Vas palmaresát, hiszen korábban már szakaszgyőzelmet aratott a Giro d'Italia versenyen is.

A belgiumi versenyen öt kategorizált emelkedővel és 1820 méteres szintkülönbséggel kellett megbirkózniuk a versenyzőknek a 152,5 kilométeres távon. Vas sikeres szezont tudhat maga mögött, hiszen részt vett többek között a női Vuelta és Giro versenyeken is, a Vuelta-n viselte a piros trikót, és a Tour de France-on is szakaszgyőzelmet ért el az olimpia után.

A magyar kerékpáros kihasználta egy bukás adta lehetőséget a célvonal közelében, három másik versenyzővel együtt szakított a mezőnnyel, és végül a leggyorsabbnak bizonyult a hajrában. Jelenleg az összetett versenyben a 44. helyen áll, 8 perc 44 másodperccel lemaradva a vezető lengyel Katartzyna Niewiadoma mögött.

Vas Blanka meglepetését fejezte ki a győzelem után, mivel a verseny alatt nem érezte jól magát. Csapattársa, Demi Vollering elvesztette a sárga trikót a versenyen. A Tour de France női versenye pénteken folytatódik egy 159,2 kilométeres szakasszal Remiremont és Morteau között.