A Google monopóliumának törvénytelensége

A columbiai kerületi bíróság ítélete szerint a Google törvénytelenül tartotta fenn monopóliumát a keresőmotorok piacán Amerikában, ezzel megsértve az antitröszt-törvényeket és különösen a Sherman-törvény 2. szakaszát.

A CNN és a BBC jelentése alapján Amit Mehta kerületi bíró kijelentette, hogy a Google több mint egy évtizeden keresztül fenntartotta monopóliumát a keresőmotorok piacán, és ezzel kiszorította a versenytársait. A Google a keresőmotor-piac kilencven százalékát birtokolja az Egyesült Államokban.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium 2020-ban vádolta meg a vállalatot azzal, hogy illegális eszközökkel érte el, hogy a legnépszerűbb kereső legyen. A Google védekezése során azt állította, hogy a felhasználók azért használják a keresőjüket, mert az jobb, mint a többi, és nem kényszerből.

A bírósági eljárás során előkerült adatok szerint a Google csak 2021-ben 26,3 milliárd dollárt költött arra, hogy az legyen az alapértelmezett kereső böngészőkben és mobilkészülékeken, ebből az Apple több mint 18 milliárd dollárt kapott. A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella tanúvallomásában elmondta, hogy még egy olyan nagy cégnek sem volt esélye a Google-lel szemben, mint amit ő irányít.

Az Alphabet, a Google tulajdonosa, bejelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. Az ügyvédeik szerint a bíróság elismerte, hogy a Google a legjobb keresőmotort kínálja, de vitatták, hogy ez törvénytelen lenne. A büntetés részleteiről még nem született döntés, de az Igazságügyi Minisztérium rendszerszintű változásokat, akár a vállalat felosztását is szorgalmazza.

A per hasonlóságot mutat a kilencvenes évek második felében a Microsoft ellen indított eljárással, amikor a cég a saját termékeit, köztük az Internet Explorer böngészőt, úgy ajánlotta, hogy ezzel kiszorította a versenytársakat.

Az Egyesült Államok bírósága a Google monopolista törekvéseit jogellenesnek ítélte, és az ország legfőbb ügyésze, Merrick Garland „az amerikai nép történelmi győzelmeként” üdvözölte a döntést. A Google monopolista, és úgy is viselkedett, hogy monopolhelyzetét fenntartsa – írta 277 oldalas véleményében a kerületi bíró, hangsúlyozva, hogy a Google milliárdokat fizetett azért, hogy az okostelefonokon és a böngészőkben alapértelmezett keresőmotor legyen.

A hétfői ítéletre egy tíz hetes washingtoni tárgyalást követően került sor, amelyben az ügyészek azzal vádolták a Google-t, hogy évente több milliárd dollárt fizetett az Apple-nek, a Samsungnak, a Mozillának és másoknak arra, hogy alapértelmezett keresőmotorként előre telepítve legyen minden platformon. Az ügyészek szerint a Google évente jellemzően több mint 10 milliárd dollárt fizet ezért a kiváltságért, ezzel biztosítva a hozzáférést a felhasználói adatok folyamatos áramlásához, ami segít fenntartani a piaci pozícióját.

A Google ügyvédei azzal védték a vállalatot, hogy a felhasználók azért vonzódnak a keresőmotorjukhoz, mert hasznosnak találják, a Google pedig azért fektet be, hogy a fogyasznók számára jobbá tegye azt. Úgy érveltek, hogy a Google-nek még mindig erős konkurenciával kell szembenéznie, és nem csak az általános keresőmotorokat üzemeltető cégek – például a Microsoft Bingje – , hanem a speciálisabb oldalak és alkalmazások miatt is, amelyeket az emberek éttermek, repülőjegyek és egyéb szolgáltatások keresésére használnak.

A vállalat ellen a hirdetési technológiája miatt indított másik per a tervek szerint szeptemberben kerül bíróság elé, miközben Európában a Google-t monopóliumi ügyekben milliárdos bírsággal sújtották. A szövetségi trösztellenes szabályozó hatóságok más folyamatban lévő pereket is indítottak a nagy technológiai vállalatok – köztük a Meta Platforms – ellen, azzal vádolva azokat, hogy jogellenes monopóliumokat működtetnek.

A Fehér Ház is üdvözölte az ítéletet, Karine Jean-Pierre sajtótitkár nyilatkozatában hangsúlyozva, hogy "az amerikaiak szabad és tisztességes internetet érdemelnek". A lehetséges jogorvoslati lehetőségek között szerepelhet például egy "választási képernyő" bevezetése is, amely tájékoztatná a felhasználókat más elérhető keresőmotorokról, emellett pénzbírságra is számíthatnak.