90 millió forint gyűlt össze Iványi Gáboréknak

Már 90 millió forint összegyűlt az Oltalom Karitatív Egyesület gyűjtésén, amelyet a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) bankszámláinak NAV általi inkasszálása indított el. Iványi Gábor, a MET vezetője szerint a szervezet nem kapja meg a törvényesen járó állami támogatásokat, ami miatt nem tudják fizetni a köztartozásokat.

Az RTL Híradó beszámolója szerint a gyűjtést azután kezdték meg, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) július elején elkezdte inkasszálni a MET bankszámláit a felhalmozott köztartozások miatt. Iványi Gábor lelkész elmondása szerint már hetekkel ezelőtt is csak félnapi működésre volt pénzük, és a helyzet tovább romlott, amikor a kormányhivatal állami revizorokat küldött a közösségre.

Iványi Gábor a helyzetet elfogadhatatlannak és politikai gaztettnek nevezte, és kifejtette, hogy nem gondolta volna a rendszerváltás idején, hogy azokkal kell majd harcolnia, akikkel egykor közösen dolgozott. A lelkész egyelőre nem tudja, hogy az eddig összegyűlt pénzből melyik intézményeik működtethetők.

A Fővárosi Kormányhivatal revíziót indított a MET intézményeiben, és amennyiben a MET nem tudja biztosítani a szükséges ellátást, a józsefvárosi és a fővárosi önkormányzatnak kell megoldania az ellátási kötelezettséget. Budapest már átvett 67 szociális munkást a MET-től, és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint készen állnak a fenntartói feladatok átvételére is, ha szükséges. A vidéki iskolák esetében azonban csak az állam vehetné át a fenntartást, és Szegeden az önkormányzat próbál segíteni az étkeztetés költségeinek átvállalásával. A nagyobb probléma azonban a MET vidéki iskoláival van, ugyanis azokat az önkormányzatok nem, csak az állam vehetné át. Ifjabb Iványi Gábor abban bízik, hogy a város az iskola alapítványát is támogatni fogja, és hogy erről, ahogy korábban, most is sikerül megállapodniuk. A MET korábban már közölte, hogy a kialakult helyzet miatt az emberi jogok európai bíróságához fordulnak.