Oroszország demográfiai válsága, a béketárgyalások kilátásai és a belső feszültségek

Oroszországban a születésszámok rendkívül alacsonyak, ami a nemzet jövője szempontjából katasztrofális, miközben Ukrajna vezetése határozottan elzárkózik a béketárgyalásoktól az oroszokkal, és Moszkvában a belső feszültségek is növekednek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Oroszországban tragikusan alacsony a születési ráta, mindössze 1,4, ami hasonlatos az európai országok és Japán demográfiai helyzetéhez. Peszkov egy konferencián beszélt arról, hogy az ország jövője szempontjából ez katasztrofális, és hangsúlyozta, hogy a világ legnagyobb országában élnek, de minden évben egyre kevesebben. Oroszország az elmúlt években több családtámogatási intézkedést is bejelentett, de a születésszámok nem mutattak érdemi növekedést, részben azért, mert minden évben több tízezer családalapításra képes orosz férfi veszíti életét az ukrajnai harcokban.

Az ukrán elnöki hivatalból érkező jelzések szerint Ukrajna vezetése egyre nyitottabbá vált a béketárgyalásokra, de ezt nem közölték közvetlenül Moszkvával. Mihailo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik legbefolyásosabb tanácsadója az AP-nak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszországgal megállapodni olyan, mintha az ember az ördöggel kötne alkut. Podoljak szerint Oroszország folytatni fogja a háborúskodást, talán még nagyobb intenzitással, ha csak ideiglenesen is sikerülne befagyasztani a konfliktust.

Vaszil Bodnar, Ukrajna törökországi nagykövete a Kyiv Independentnek adott nyilatkozatában hasonlóan skeptikus véleményt fogalmazott meg, hangsúlyozva, hogy egy tűzszünet esetén Ukrajna területének jelentős része orosz irányítás alatt maradna. A Kreml szerint vegyes jelzéseket kaptak Kijevből, de konkrétumokról nem volt szó. Kijev álláspontja 2022 ősze óta változatlan: nincs értelme tárgyalni az oroszokkal a háború lezárásáról.

Eközben Oroszországban a belső feszültségek is növekednek, amint az a magas rangú katonai vezetők elleni intézkedésekből látszik. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) őrizetbe vette Dmitrij Bulgakov tábornokot, az orosz védelmi minisztérium korábbi helyettes vezetőjét, akit korrupcióval vádoltak meg. Bulgakov a hetedik magas rangú orosz tábornok, aki ellen eljárás indul a védelmi minisztériumot érintő korrupciós ügyek kapcsán. A 69 éves tábornok, aki 14 éven keresztül volt a hadsereg logisztikai támogatásának felelőse, 2016-ban még az Oroszország Hőse érdeméremmel is kitüntetést kapott. Bulgakov letartóztatása jelzi, hogy az orosz haderő súlyos logisztikai hiányosságai, amelyek az Ukrajna elleni invázió kezdeti kudarcaiban is szerepet játszottak, komoly belső következményekkel járnak.

: TASzSz hírügynökség : AP, Kyiv Independent : Orosz média