Karsai Dániel és a küzdelem az élet végi döntésekért

„Szomorúságot éreztem, örömet és dühöt. Nagyon szomorú vagyok, mert meghalt egy sorstársam. De örülök azért, mert már nem kell szenvednie. És dühös vagyok, amiért az államtól nem kapott semmi érdemi segítséget” – mondta Karsai Dániel, az ALS-betegségben elhunyt Dunavölgyi Erzsébet kapcsán.

Karsai Dániel, aki maga is ALS-betegségben szenved, mély érzelmeket táplál a nemrég elhunyt Dunavölgyi Erzsébet iránt, aki hasonló beadvánnyal fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mint ő. Dunavölgyi mesterséges táplálást utasított el, ami gyors romláshoz vezetett állapotában. Másfél hónapja került hospice ellátásba, ahol végül elhunyt. Karsai, aki hónapok óta gyomorszondával él, tiszteletben tartja sorstársa döntését, és úgy véli, ő szerencsésebb helyzetben van, mivel számára nem jelentett akkora nehézséget az étkezés elengedése.

Az alkotmányjogász csalódást érzett, amikor a strasbourgi bíróság elutasította a beadványát, de elismeri, hogy az életben nem lehet mindig nyerni. Az elmúlt hetekben intenzíven dolgozott kollégáival egy új beadványon, amit az EJEB nagykamarájának terveznek benyújtani, nem várva meg a rendelkezésre álló három hónapot. Karsai szerint a beadvány minősége kiváló, ami a gyors munka ellenére sem jelent felületességet. "Nagyon jók a kollégáim, nagyon jó lett a beadvány" – mondta a Népszavának derűsen.

Karsai Dániel azután fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS-szel, egy olyan moto-neuron betegséggel, amelyben az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, és teljes lebénuláshoz vezetnek. A betegség mentális képességeket nem érinti, így a betegek tiszta tudattal élik meg a folyamatot.

A jogász elmondása szerint Dunavölgyi Erzsébet beadványát a lánya viszi tovább, mivel nem akarja, hogy édesanyja halála után az ügy elüljön. Karsai és több sorstársa is csatlakozott a beadványhoz, amelyben azt kérik, hogy maguk dönthessenek életük végéről, mivel Magyarországon jelenleg az aktív életvégi döntések nem legálisak.

Karsai a Népszavának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy rendszeresen tartották a kapcsolatot Dunavölgyi Erzsébettel, és a halálhír nagyon megrázta. „Nem tudom kapott-e pszichológustól segítséget, de az ilyen mentális szenvedést nem képes meggyógyítani semmilyen gyógyszer vagy a világ legjobb pszichiátere sem. Mert ez nem depresszió, hanem ultra nagy szívás! De ez nem menti fel az államot, az alól, hogy ilyen segítséget adjon” – fejtette ki véleményét.