Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke a visszalépésről és a jövőről beszélt

A Fidesz volt EP-képviselője, Hidvéghi Balázs volt Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke. A kormánypártok főpolgármester-jelöltje az utolsó pillanatban visszalépett, és arra kérte a választóit, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra.

Egy olyan fontos politikai döntést hoztunk meg, és hozott meg Alexandra személyesen, amely ahhoz járult hozzá, hogy maximalizáljuk a Karácsony Gergely leváltására irányuló politikai akaratot. Látszik a végeredményen, hogy ez nagyon közel volt. Az ő saját döntése volt a visszalépés, hiszen ő volt a jelölt. Elfogadtam a döntését, mert a méréseink és a számolások azt mutatták, hogy így van a legnagyobb esély arra, hogy eltávolítsuk Karácsony Gergelyt. Hát dehogynem, minden ilyenről van vita. Folyamatosan néztük a kampány alatt is azt, hogy hogyan alakulnak a számok. Ezek jó irányba alakultak, és jó tendenciát mutattak. Amikor eljött a választás előtti döntés pillanata, akkor ezt a döntést hoztuk meg.

Nem tájékoztattuk Vitézy Dávidot a visszalépésről, Alexandra közzétett egy Facebook-bejelentést a visszalépésről, és ez volt a tájékoztatás mindenki számára. Vitézy Dávidnak is. Tehát se Vitézyt, sem az LMP elnökét, Ungár Pétert nem tájékoztatták előre a döntésről.

Karácsony Gergely szerint egy eleve eltervezett lépés volt, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltje vissza fog lépni Vitézy Dávid javára. Karácsony Gergely ebben a témában sem találta el a helyes választ. Egy politikai kampány, egy választási versengés mindig nyitott könyv. Nem lehet előre tudni, mi hogyan alakul.

Ha most nem is sikerült, de tud ő még Budapest főpolgármestere lenni. Biztos, hogy sokkal jobb főpolgármester lesz Karácsony Gergelynél. Hidvéghi Balázs elmondása szerint a jövőben is szívesen dolgozna együtt Szentkirályival, akivel „nagyon jóban vagyunk, tisztelem, szeretem őt”.

Nem az volt a célunk, hogy összezavarjuk a választókat. Az látszik, hogy a különböző választókörökben eltérő módon huzigálták ki a neveket, volt, ahol láthatóan, volt, ahol annyira vékonyan, hogy az akár nyomdai hibának is tűnhetett. Ez helytelen, a jogalkotónak érdemes lesz tisztáznia, hogy a jövőben milyen módon kell a visszalépést jelölni a szavazólapon, hogy az ne okozhasson zavart.

Nagyon helyesnek és ötletesnek gondoltam ezeket a kampánymegmozdulásokat. Ha elhanyagoltság van a fővárosban, arra fel kell hívni a figyelmet. Az pedig, hogy ki mennyire tud becsavarni egy villanykörtét… A témát Karácsony Gergely nyitotta meg azzal, hogy közölte, ilyeneket nem szokott csinálni. Ezek könnyedebb elemei voltak a kampánynak, jól működtek, betaláltak, az internetes interakciók is ezt igazolták vissza.

Hidvéghi Balázs 10 év után hagyja ott az EP-t, újonnan felkérést kapott a Fidesz elnökségétől, hogy ősztől legyen parlamenti képviselő. Azt viszont még nem tudja, hogy az Országgyűlésben lesz-e valamilyen további tisztsége. Vitézy Dávid a főpolgármester-választás fellebbezéséhez fideszes szavazóköri delegáltak nyilatkozatait is csatolta, de Hidvéghi szerint ez nem bizonyíték arra, hogy a Fidesz Vitézyt támogatta volna, egyszerűen azzal üti el a kérdést, hogy „nagy párt vagyunk, ott vagyunk minden szavazókörzetben”.

A Telex újságírója által felvetett kérdésre, miszerint az utóbbi időben fontos női politikusok buktak ki a Fideszből, Hidvéghi nem látott ilyen tendenciát, és visszakérdezett: „Kikre gondolnak?”.