A tranzakciós illeték emelését áthárító bankok

A Gránit és a K&H Bank bejelentette, hogy ősztől kezdődően alkalmazni fogják a kormány által augusztustól megemelt pénzügyi tranzakciós illetéket, amely jelenleg csak a vállalkozásokat érinti.

A kormány a 197/2022. (VI. 4.) kormányrendelet módosításával 2024. augusztus 1-től emeli meg az illetéket, amely a nem készpénzes műveletek esetében 0,3 százalékról 0,45 százalékra, maximum 20 000 forintra nő, míg a készpénzes tranzakciók illetéke 0,6 százalékról 0,9 százalékra emelkedik, felső határ nélkül.

A jogszabály értelmében a bankok kötelesek megfizetni az illetéket, de a vállalkozások felé átháríthatják azt, míg a lakossági ügyfelek esetében 2024. december 31-ig tilos az áthárítás.

A Gránit Bank 2024. szeptember 16-tól, a K&H Bank pedig 2024. szeptember 26-tól emeli meg a vállalkozások felé felszámított díjakat a kormány által meghatározott új illetékmértékre. Az ügyfeleknek lehetőségük van a módosítás hatályba lépése előtti napig díjmentesen felmondani a bankszámlaszerződéseiket.

A változások következtében például egy 1 millió forintos belföldi átutalás 1 500 forinttal, míg ugyanennyi készpénz felvétele 3 000 forinttal drágul.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a vállalkozások várhatóan beépítik az illetékemelés mértékét a költségeik közé, és szükség esetén áremeléssel hárítják tovább a terheket a vásárlókra.

A Gránit Bank és a K&H Bank az első két pénzintézet, amelyek áthárítják az illetékemelést, és várhatóan a többi bank is követni fogja példájukat. Így 2024 őszétől minden banknál magasabb díjakat fizethetnek majd a vállalkozások. A lakosság a változásokat legkorábban 2025. január 1-től érezheti meg a bankszámla költségeiben.