Mesterséges intelligencia jövője a fókuszban az MNB-nél rendezett nemzetközi versenyen

A Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) nemzetközi verseny döntőjét idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adja otthont, ahol a diákok a mesterséges intelligencia globális irányításának kérdéseire keresik a választ.

A verseny, amelyet a kínai Fudan Egyetem szervez 2007 óta, július 22 és 26 között került megrendezésre, és a fenntarthatóság, az AI és a digitalizáció témaköreit öleli fel. A döntőre 30 országból több mint 100 versenyző érkezett, hogy megvitassák a mesterséges intelligencia irányításának globális kihívásait.

Az MNB csütörtöki közleménye szerint Virág Barnabás alelnök a nyitóbeszédében kiemelte az oktatás és tehetséggondozás jelentőségét egy ország sikerességében és versenyképességében. Hozzátette, hogy a gazdagság alapja a tudás, ezért kiemelten fontos a befektetés az oktatásba, a folyamatos tanulási lehetőségek biztosítása, az innováció és a vállalkozói szellem ösztönzése.

A versenyen korábban több ország is otthont adott már, többek között Olaszország, Indonézia és Kína. Az idei esemény alkalmából Matolcsy György, az MNB elnöke megbeszélést folytatott a Fudan Egyetem rektorhelyettesével és Kína budapesti nagykövetével.

A nyitóceremónián többek között az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének digitális átalakulással és mesterséges intelligencia stratégiákkal foglalkozó részlegének vezetője, valamint a Neumann János Egyetem és a Budapest Metropolitan Egyetem rektorai is beszédet mondtak.

Matolcsy György jegybankelnök a nyitóceremónia előtt tárgyalt a Fudan Egyetem rektorhelyettesével, Csen Zsiminnel, és Gong Taoval, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetével. A jegybankelnök nemrégiben tiszteletbeli professzori címet kapott a Fudan Egyetemtől, amelynek tervei között szerepelt egy magyarországi campus létrehozása, azonban ez a beruházás még nem valósult meg.

A verseny során a csapatoknak egy konkrét probléma megoldására kell javaslatot kidolgozniuk, amelyet egy szakértői zsűri értékel. Az idei rendezvény témája a „Globális mesterséges intelligencia irányítás: a felelősség, a kihívás és az együttműködés új korszaka” – áll az MNB sajtóközleményében.