Budapesti városi cégvezetők jutalmazása

A Budapesti Önkormányzat összesen 200 millió forint prémiumot osztott szét a város tulajdonában lévő vállalatok vezetői között. A legmagasabb jutalmakat Mártha Imre a BKM Zrt.-től, Walter Katalin a BKK Zrt.-től, és Bolla Tibor a BKV Zrt.-től kapták, mindegyikük 11 millió forint feletti összeget vehetett át.

A prémiumok a vezetők kompenzációjának részét képezik, melynek 72%-a alapfizetés, 28%-a pedig teljesítmény alapú. Karácsony Gergely főpolgármester kiemelte a városi vállalatok vezetőinek és dolgozóinak erőfeszítéseit a közszolgáltatások fenntartásában a kormányzati megszorítások ellenére.

A prémiumalapot Karácsony Gergely főpolgármester hagyta jóvá, és a városi közműcégek 23 vezetője részesült a jutalomban, melynek összege 2,2 és 11,7 millió forint között mozgott. Szarka Zsolt, aki korábban a BKK-nál volt vezető, és most a MÁV-start Zrt.-nél dolgozik, 10,2 millió forintos prémiumra jogosult, amit szintén Karácsony Gergely hagyott jóvá, és amely "a 2023-as célokra és teljesítményre vonatkozott".

A főpolgármester indoklása szerint a prémiumok teljesítmény alapúak, és hangsúlyozta, hogy a városi vezetők és alkalmazottak kivételes munkát végeztek a zökkenőmentes működés érdekében a kormányzati megszorítások ellenére. Karácsony megjegyezte, hogy a városi cégvezetők kevesebbet keresnek, mint az állami tulajdonú társaik; például a MÁV vezérigazgatója évi 72 millió forintot keres, míg a BKK vezérigazgatója kevesebb mint 48 millió forintot, annak ellenére, hogy a BKK több utast szállít.

A prémiumok egy része a vezérigazgatók szerződéseiben rögzített, ahol a fizetésük egy részét havi rendszerességgel, a maradékot pedig a teljesítményük alapján kapják meg. A 10 millió forint feletti jutalmakat a BFVK, a Budapest Közút és a BKK vezetői is megkapták, beleértve Szarka Zsoltot is, aki a BKK-tól a MÁV-Start Zrt.-hez igazolt át. Barts J. Balázs, a BFVK Zrt. vezetője, Szőke Gábor, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója, valamint Walter Katalin két helyettese is 10 millió forint feletti prémiumban részesült.

Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt a közösségi oldalán reagált a hírre, kritizálva a prémiumok kiosztását és felvetve, hogy a főpolgármester kommunikációja nem volt őszinte a választások utáni első jelentős intézkedése kapcsán. Vitézy szerint a prémiumosztás több sebből is vérzik, és ezzel egyidőben a BKK-t 200 millió forintos rekord büntetéssel sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság egy 2023-as busztender törvénytelen megvalósítása miatt. Karácsony Gergely emiatt ismét a bírósághoz fordul.