Magyar diplomáciai álláspont: Ukrajna olajtranzit döntése és az EU békekeretének befagyasztása

Magyarország blokkolja az Európai Unió békekeretéből származó 6,5 milliárd eurós kifizetést, amíg Ukrajna nem oldja meg a Lukoil olajtranzitjának kérdését, amely érinti Magyarország és Szlovákia energiaellátását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az EU békekeretéből származó összeg kifizetését addig nem támogatják, amíg Ukrajna nem teszi lehetővé a Lukoil olajtranzitját a Barátság vezetéken keresztül. Az Európai Békekeret 2021 óta áll fenn, és célja többek között az, hogy segítséget nyújtson a védekező félnek, jelen esetben Ukrajnának, fegyverek beszerzésében. A magyar vétó jelenleg azoknak az uniós országoknak a kifizetését is blokkolja, akik fegyverrendszereket adtak át Ukrajnának a konfliktus kezdete óta.

A külügyminiszter a hétfői uniós külügyminiszterek találkozóján ismertette a helyzetet, ahol szóba került, hogy egy ukrán elnöki rendelet miatt a Lukoil június vége óta nem tudja használni az ukrán kőolajvezeték-hálózatot a nyugati irányú szállításokhoz. Szijjártó Péter bejelentette, hogy Szlovákiával együtt választottbírósági eljárást kezdeményeztek az Európai Bizottságtól, mivel álláspontjuk szerint az ukrajnai döntés sérti az EU–Ukrajna társulási megállapodást.

A miniszter szerint a helyzet egyértelmű, de a Lukoil-import kiesése rövid távon nem jelent problémát, mivel az orosz olajimport volumene a megszokott szinten maradt, bár a Lukoil által szállított nyersanyag nélkül. Hosszabb távon azonban ez változhat, mivel a Mol jelenleg sem mennyiségileg, sem minőségileg nem képes lemondani az orosz olajról. Azonban, mint a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozó vezető orosz olajpiaci forrás is megerősítette, a Lukoil helyét más orosz szállítók teljes egészében átvették júliusban, így Ukrajnán át nem csökkent az orosz vezetékes olajszállítás Magyarország és Szlovákia felé, és egyelőre nincs ellátásbiztonsági kockázat a két országban.

A békekeretből származó pénz egyébként nem Ukrajnának, hanem az uniós tagországoknak járna korábbi fegyverszállításaik ellentételezésére. Szijjártó Péter álláspontja szerint azonban Magyarország nem támogathatja a kifizetéseket, amíg Ukrajna fenyegeti az ország energiaellátásának biztonságát. Magyarország már hónapok óta blokkolja a békekeretből származó kifizetéseket, bár nem teljesen világos, hogy miért. A magyar kormány gyakran él az uniós eljárásokban előforduló konszenzuskényszerrel, és különböző ügyek blokkolásával próbál eredményeket elérni.

Maria Zaharova, orosz külügyminisztériumi szóvivője azzal vádolta Ukrajnát, hogy az energiahordozók tranzitját "manipulációs gombként" használja, míg Alexander Novak energetikáért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szerint az orosz cégek továbbra is érdekeltek az olajszállítások folytatásában, így a Lukoil-szállítmányok blokkolása nem feltétlenül okoz tényleges ellátási problémát Magyarországon és Szlovákiában.

Szijjártó Péter szerint a Mol azért nem rohant más olajszállítókhoz, mert az ukránok később akár más orosz szállítókat is szankciós listára tehetnek, ami össze-vissza rángatná a magyar olajbeszerzési stratégiát. A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak rá kell szorítania Ukrajnát arra, hogy tegye ismételten lehetővé a Lukoil olajszállításait Ukrajnán keresztül.