Gyermekmentők és vízirendőrök a Balatonnál

A nyári időszakban a Balaton déli partján fokozott a gyermekmentők és vízirendőrök tevékenysége, akik a tanév vége óta folyamatosan riasztásokat kapnak és segítenek bajba jutottakon.

A gyermekmentők egy hónapja kezdték meg tevékenységüket Balatonlelle hatvan kilométeres körzetében, és augusztus 25-éig állnak rendelkezésre, tizenkét gyermekorvossal a fedélzeten. Tavaly kétszázötven alkalommal hívták őket, és ez a tizenhetedik szezonjuk a tónál. A riasztásokat az Országos Mentőszolgálat irányítócsoportjától kapják, és emellett helyben is ellátnak ambuláns betegeket. Balesetek, vízbe fulladások és allergiás reakciók esetén is őket hívják segítségül.

Gesztes Éva, a gyermekmentő szolgálat vezetője beszámolt arról, hogy a napokban egy M7-es autópályán történt balesethez is riasztották őket, ahol egy négyéves gyermek könnyű sérüléseket szenvedett egy kocsiban. Emellett epilepsziás esethez és egy kétéves kisfiúhoz is siettek, aki műanyag játékdarabot nyelt le. A gyermekmentők hangsúlyozzák a kánikulában való fokozott figyelmet, és tanácsokat adnak a gyerekek védelmében: napsapkát, árnyékot, fényvédő használatát és megfelelő folyadékpótlást javasolnak.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai egy nap alatt öt esetben hét embert mentettek ki a tóból. Elsodródott kajakosok, vízibiciklisek, egy kimerült úszó és SUP-os is köztük volt. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet a viharjelzések fontosságára, és tanácsokat ad a biztonságos fürdőzéshez: úszni tudás, sekély vízben fürdés, a part közelében maradás, hirtelen vízbeugrás kerülése, mentőmellény használata, a hőcsúcsokban való nyílt vízen tartózkodás kerülése, valamint az alkoholfogyasztás mellőzése.

A Veszprém vármegyei rendőrség által készített vadbaleset-térkép szerint a Balaton környékén, valamint Veszprém és Sümeg térségében különösen magas a vadak előfordulása. A térképen "vadveszély" közlekedési táblákkal jelzik a lehetséges vadbalesetek helyszíneit, és a leginkább érintett utak közé tartoznak a 8-as és 82-es főutak. A rendőrség tanácsai között szerepel, hogy vadállat észlelése esetén kapcsoljuk le a távolsági fényszórót, figyeljük az úttest mindkét oldalát, szereljünk vadriasztót a járművünkre, és a vadak megjelenésére figyelmeztető jelzőtáblákat követve csökkentsük a sebességet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kéthetes ellenőrzési időszakot tartott, amely során a nyári táborokat is vizsgálták, összesen 155 helyszínen, 6288 fő ellátását ellenőrizve. A táborok saját konyhái mellett a főzőkonyhákat és a beszállító éttermeket is szemügyre vették. Az ellenőrzések során a hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak, de ezeket az eseteket azonnal orvosolták a táborüzemeltetők. A Nébih a nyári időszakban további ellenőrzéseket tervez, beleértve a fesztiválokat, a Balaton környéki vendéglátóhelyeket, valamint a strandbüféket is.