Nagy-Britannia haderejének válsága és az új lézerfegyver fejlesztése

Nagy-Britannia hadereje jelentős problémákkal küzd, és a helyzet rosszabb, mint azt az új kormány előzetesen gondolta, miközben a brit védelmi minisztérium egy új, költséghatékony lézerfegyver fejlesztésén dolgozik.

John Healey, az új brit védelmi miniszter szerint az ország hadereje sokkal rosszabb állapotban van, mint amire számítottak, és komoly képességhiány alakult ki az évtizedeken át tartó költségvetési csökkentések következtében. Healey kiemelte, hogy a hadsereg, a haditengerészet és a légierő közötti rivalizálás a forrásokért ellenségeskedéshez vezetett, amit az új kormány szeretne megszüntetni. A miniszter beszámolója szerint a brit hadsereg problémái közé tartozik a kibelezett képességek, pazarló beszerzések, alacsony morál, toborzási és megtartási krízis, valamint a veteránok szolgáltatáshoz való hozzáférésének hiánya.

Ezzel párhuzamosan, a brit védelmi minisztérium egy olyan légvédelmi lézerfegyver-fejlesztési programon dolgozik, amely jelentős költségmegtakarítást ígér. A fejlesztés során már sikerült egy olyan prototípust létrehozni, amely egy Wolfhound típusú páncélozott járműről működik, és képes drónokat lelőni. A brit lézerfegyver-projekt legnagyobb előnye, hogy egyetlen drón lelövése mindössze 10 pennybe kerül, ami jelentős költségcsökkenést jelentene a jelenlegi drága rakétarendszerekhez képest. A Land Laser Directed Energy Weapon (LDEW) program célja egy olyan fegyver kifejlesztése, amely szárazföldi járművekre szerelve is képes az ellenséges drónok megsemmisítésére. A program fejlettségi szintje már olyan stádiumba ért, hogy bemutatót tartottak a fegyver képességeiről, amely során egy Wolfhound-páncélosra szerelt lézerfegyverrel lelőttek egy drónt.

A Reuters oknyomozó riportja szerint azonban a nyugati lőszeripar siralmas állapota és a NATO számítási hibái miatt a Nyugat nem képes megfelelően ellátni Ukrajnát a szükséges 155 milliméteres tüzérségi lövedékekkel, amelyek kulcsfontosságúak az ország számára az Oroszországgal vívott háborúban. A jelentés rámutat, hogy a nyugati döntéshozók nem kezelték megfelelően a lőszeripar problémáit, és a gyártósorok lezárása, valamint a termelési hibák súlyosbították a helyzetet. A nyugati védelmi ipar jelenlegi termelése elmarad Ukrajna szükségleteitől, és bár Európában a lövedékgyártás már meghaladja az amerikai termelést, és a NATO célja, hogy idén 2 millió lövedéket állítson elő, ez még mindig kevés lehet.

: Sky News : Brit védelmi minisztérium : Reuters