Orbánék új pártcsaládja: a Patrióták Európáért

A Fidesz és Orbán Viktor kormányfő elégedett lehet a Patrióták Európáért frakció létrejöttével, amely az Európai Parlament harmadik legnagyobb pártcsaládja, de Berkes Rudolf szerint a döntéshozatali folyamatban való érdemi részvétel nem várható, mivel a frakció lényegében az Identitás és Demokrácia (ID) újracsomagolása.

Jordan Bardella, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke, aki korábban a következő francia miniszterelnök pozíciójára pályázott, most a Patrióták Európáért frakció elnökeként tevékenykedik. Bardella szerint a frakció reményt jelent azoknak az európai polgároknak, akik számára fontos az identitás, a szuverenitás és a szabadság. A Politico idézete szerint a patrióták összefognak, hogy visszavegyék az intézményeket és az irányelveket a nemzetek és népek szolgálatába állítsák.

Berkes Rudolf, a Political Capital elemzője azonban úgy véli, hogy a frakció 84 képviselője nem fog jelentős befolyást szerezni az Európai Parlamentben. Berkes szerint, ha a nagykoalíció nem vonja be őket a döntéshozatalba, akkor nem lesz érdemi befolyásuk. Példaként említette, hogy bár a Patrióták megkaphatnák az EP egyik alelnöki székét, de ezt valószínűleg megakadályozza a parlamenti többség.

A szakértő hozzátette, hogy a Patrióták akkor értékelődhetnek fel, ha Orbán Viktoron kívül további miniszterelnököket is fel tudnak mutatni az Európai Tanácsban és az Európai Unió Tanácsában. Az FPÖ Ausztriában, és az ANO Csehországban állnak a legjobb eséllyel a választásokon. Az FPÖ jelenleg 27 százalékos támogatottsággal vezeti a közvélemény-kutatási adatokat Ausztriában, míg az ÖVP 24, az SPÖ pedig 21 százalékkal követi.

Az EP-választások nem úgy alakultak, ahogy Orbán Viktor remélte, de a szakértő szerint a nemzetközi politikai offenzíva belpolitikai szempontból eddig eredményesnek tűnik. Orbán Viktor, miután a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója kikosarazta, saját frakciót alapított, amely a Fidesz számára siker, hiszen így a párt a csoport második legnagyobb erejévé vált. Berkes szerint a frakcióalapítás nem jöhetett volna létre Marine Le Pen előzetes beleegyezése nélkül.

Berkes Rudolf szerint a Patrióták Európáért frakció létrejötte a szélsőjobboldali ID frakció újrabrandelése, amelynek célja a politikai karanténból való kitörés és befolyás kivívása az európai színtéren. A Patrióták várhatóan tovább viszik az ID oroszbarát irányultságát, amelyet békenarratívába csomagolnak majd.