Meghalt Shelley Duvall, a Ragyogás sztárja

Nem sokkal hetvenötödik születésnapja után elhunyt Shelley Duvall amerikai színésznő, aki a Ragyogás, a Három nő, a Popeye és az Annie Hall című filmekben szerzett hírnevet.

Shelley Duvall a texasi Blanco városában lévő otthonában hunyt el álmában, cukorbetegség okozta szövődmények miatt. Élettársa, Dan Gilroy, aki 1989 óta volt a színésznő társa és a Breakfast Club énekese, a Hollywood Reporternek nyilatkozva közölte a szomorú hírt. "A kedves, csodálatos élettársam és barátom elhagyott minket. Túl sokat szenvedett az utóbbi időben, most már viszont szabad. Repülj, gyönyörű Shelley" – mondta Gilroy.

Duvall karrierje során több emlékezetes filmben is szerepelt, de leginkább a Stanley Kubrick által rendezett 1980-as Ragyogás című horrorfilmről ismert, ahol Wendy Torrance karakterét alakította. A Ragyogás bemutatása óta eltelt években sok minden kiderült a forgatás körülményeiről, például hogy egy jelenetet 127 alkalommal vettek fel, ami rendkívül megterhelő volt a színésznő számára. A Slashfilm filmes szakoldal szerint Duvall mentális egészsége is megrendült a forgatás alatt, és Kubrick bánásmódja miatt majdnem végleg felhagyott a színészkedéssel. A film forgatása híresen fárasztó volt, összesen 13 hónapig tartott, és Duvall hetekig sírt a forgatások alatt – erről mesélt egy 1981-es interjúban a People magazinnak. A legrosszabb színészi alakítást díjazó Arany Málna kiosztói két éve visszavonták Shelley Duvall díját, akit 1980-ban a Ragyogásban nyújtott alakításáért jutalmaztak, mivel később kiderült, hogy teljesítményére hatással volt Kubrick bánásmódja.

A texasi színésznő 1980 és 2002 között élte aranykorát, majd a Mennyei manna című filmje után vonult vissza a színészetből. 2022-ben azonban, két évtizednyi kihagyás után, visszatért, hogy a The Forerst Hills című horrorfilmben ismét a vásznon láthassuk. Shelley Duvall emlékét a filmvilágban nyújtott maradandó alakításai őrzik. Az 1970-es évektől kezdve szerepelt Woody Allen és Robert Altman filmjeiben is, többek között az Annie Hall-ban és a Tolvajok, mint mi című filmben. Mielőtt a kilencvenes évek közepén Hollywoodból Texasba menekült, Duvall virágzó karriert futott be sokoldalú, egyedi színésznőként és saját produkciós cégének, a Think Entertainmentnek a vezetőjeként, amely sztárfellépőket felsorakoztató, innovatív gyermekműsorokat készített. Utóbbikért két Emmy-díjra is jelölték.