Joe Biden kampányának sorsfordító pillanatai

Joe Biden hivatalban lévő elnök és Donald Trump közötti összecsapás után két héttel a demokrata elnök újraválasztási kampányának eddigi legnagyobb kihívásaival néz szembe, miközben a Fehér Házat azzal vádolják, hogy eltitkolja az elnök valós egészségügyi állapotát.

A Biden-Trump vita utáni napokban a Demokrata Párton belül pánik és kétségbeesés uralkodott, a Biden-kampány pedig különböző magyarázatokkal próbálta menteni az elnök teljesítményét. Először Biden megfázására hivatkoztak, majd a jetlag okozta fáradtságra és az európai körútra, végül pedig arra, hogy az elnöknek egyszerűen rossz napja volt.

A Biden-kampány gyors reakciója ellenére a Washington Post szerint az elnök egészségügyi állapotának kérdése egyre inkább előtérbe került. Biden július 1-jén, hétfőn négy percben reagált a Legfelsőbb Bíróság döntésére, és nem válaszolt újságírói kérdésekre, ami tovább erősítette a párton belüli bizonytalanságot.

A kampány során kiszivárgott egy belső kutatás, amely szerint a vita után olyan államok is szorossá válhattak, mint Új-Mexikó vagy Minnesota. Ezen felül befolyásos politikusok, mint Nancy Pelosi, is nyilvánosan fejezték ki aggodalmukat, és többen javasolták Bidennek, hogy több, súgógépet mellőző eseményt tartson.

A RealClearPolling szerint a vitát követő időszakban Biden hátránya Trumppal szemben tovább nőtt, és immár több mint 3 pontos lemaradásban van. A New York Times kutatása szerint azonban nem emelkedett jelentősen azok aránya, akik szerint Biden túl idős lenne a hatékony elnökséghez, bár a választók háromnegyede konzisztensen így vélekedik.

A CBS News adatai szerint az elnök újraindulását támogatók aránya 37-ről 28 százalékra csökkent, ami azt jelenti, hogy a regisztrált választók 72 százaléka szerint Biden jobban tenné, ha nem indulna 2024-ben is. A demokrata szavazók körében is csökkent a támogatottság.

Biden népszerűsége jelenleg alacsony, átlagosan az amerikaiak 58 százaléka utasítja el, és csak 38,6 százalék van róla kedvező véleménnyel. A Gallup szerint azok az elnökök, akik a választási év júniusában erősen nettó negatív megítéléssel bírtak, rendszerint nem nyertek újraválasztást.

Biden az MSNBC adásába telefonált be, és kihívást intézett a kétkedői felé, kifejezve a frusztrációját a szerinte őt félrelökni szándékozó "pártelit" miatt.

A fősodorbeli amerikai médiát is kritika érte, amiért egyesek szerint bűntársként közreműködött a Fehér Házzal abban, hogy eltitkolják az elnök egészségügyi állapotát. Az Axios riportere, Alex Thompson szerint Biden legtöbb elnöki programja kizárólag hétköznap délelőtt 10 és délután 4 óra közé esik, és tanácsadói mindent megtesznek, hogy kevésbé kerüljön kínos helyzetbe.

A New York Times szerint Biden "a kor előrehaladtával oly módon lelassult, amely sokkal markánsabb, mint az őszülő haj". Robert Hur különleges ügyész jelentésében Biden emlékezőképességét "jelentősen korlátoltnak" nevezte, amiért nem javasolt bírósági eljárást az elnök ellen.

A demokraták és a liberális fősodorba sorolt média kezdetben védelmezte Bident, de a vita után nehéz volt mentséget találni a teljesítményére. Az Axios szerint Biden teljesítménye a párton belül és a Fehér Házban is megdöbbentést váltott ki.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozón minden szem az elnökre fog szegeződni, és Biden csütörtöki sajtótájékoztatója lesz az igazi próbatétel, ahol a súgógép nélkül kell majd válaszolnia a riporterek kérdéseire. Biden helytállására figyelni fognak a befolyásos párttársai is, akik több nyilvános eseményre és interjúk bevállalására biztatják.