Időjárás: szintet lép ma a kánikula

Kedden továbbra is marad a nyári hőség: akár 38 fok is lehet az ország egyes pontjain a délutáni órákba. Azonban ma sem szabad messzire rakni az esernyőket, ugyanis ismét zivatarokkal kell számolni.

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Délután, este néhol kialakulhat zápor, zivatar. Időnként megélénkül az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet délután 30 és 38, késő este 20, 30 fok között alakul.

A Balaton és a Velencei-tó térsége

A gyenge-mérsékelt (5-20 km/h) északkeleti, keleti szél délelőtt helyenként még megélénkülhet (25-30 km/h). Délutánra az élénk széllökések megszűnnek és a Balaton keleti felében átmenetileg akár változó irányúvá is válhat a legyengülő légmozgás (3-15 km/h). Napos időre van kilátás fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel az égen. Csapadék nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 34 fok körül alakul. Késő estére is csak 26, 27 fokig hűl le a levegő.

A Balaton Siófoknál 24.5, a Velencei-tó Agárdnál 28 fokos.

Több figyelmeztetést is kiadták

Ma a napi középhőmérséklet a kb. Nagykanizsa-Budapest-Debrecen vonaltól délre 27 fok felett, ettől északra 25 és 27 fok között alakul. Délkeleten 29 fokot is elérheti a 24 órás középhőmérséklet.

Zivatar

Ma délután, kora este néhol helyi (rövid életű) zivatar kialakulására is van esély viharos (60-70 km/h) szél, esetleg intenzív csapadék (15-20 mm) kíséretében, kissé nagyobb valószínűséggel a Dél-Alföldön és a Dunántúl középső részein, illetve északnyugaton.