Luxushajós élet: Zenészek az óceánokon

Évek óta többet vannak vízen, mint szárazon. Marton Anna énekesnő és Kovács Richárd zongorista a luxushajós élet nehézségeiről, a kikötők közötti kontrasztról és életük legnagyobb, egyben leghidegebb kalandjáról mesélnek.

Anna és Ricsi 2018-ban ismerkedtek meg, amikor Anna még alsós tanítónő volt, és zongorázni tanulni szeretett volna. Ricsi, aki a Zeneakadémián szerzett friss diplomával magánórákat adott, tökéletes tanár volt számára. Közös álmuk volt, hogy utazzanak és élményekkel telítsék meg életüket még a családalapítás előtt. A luxushajózás világában találták meg az alternatívát, ahol lehetőségük nyílt főállásban zenélni és utazni. A kezdeti nehézségek ellenére, mint például a hosszú és széles repertoár összeállítása, végül sikerült elérniük, hogy luxushajókon léphessenek fel.

A zenészeknek nemcsak a zenei tehetségük, hanem a külsejük és a nyelvtudásuk is fontos szerepet játszott a kiválasztásnál. Anna például komoly diétába és edzésbe kezdett, hogy színpadképes énekesnővé váljon. A bemutatkozó anyag elkészítése után majdnem egy év telt el, mire megkapták az első szerződésüket.

Az első szerződésük Ausztráliába repítette őket, ahol vízijártassági és hajós ismereteket kellett elsajátítaniuk. A hajón minden személyzettag, beleértve a zenészeket is, tisztában kell legyen a vészhelyzeti protokollokkal és feladatokkal. Hetente gyakorlatokat tartanak, amelyek során különböző vészhelyzeteket szimulálnak.

Anna számára kihívást jelentett az esténkénti hosszú éneklés is, amely megviselte a hangszálait. A zenészeknek sok kompromisszumot kell kötniük, mint például a család és barátok hosszú időre való hátrahagyása. Anna és Ricsi szerencsésnek érzik magukat, hogy együtt dolgozhatnak, mivel külön-külön valószínűleg nem vállalnák ezt az életmódot. A zenészeknek több szabadidejük van, mint a személyzet többi tagjának, de a hónapokon át tartó esti fellépések mind fizikálisan, mind mentálisan megterhelőek.