Novák Katalin milliókkal támogatta Balog Zoltán szívügyeit

A közéletből visszavonult Novák Katalin, de élete végéig bőkezűen jótékonykodhat közpénzből. A hivatalban lévő köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke és a volt államfők 2012 óta éves keretet kapnak a központi költségvetésből, hogy az általuk kiválasztott alapítványoknak és civil szervezeteknek adományozzák.

Sulyok Tamás mellett idén Novák Katalin, Áder János, Schmitt Pál és Kövér László is 73 millió forintból gazdálkodhat. Novák Katalin tavaly több olyan szervezetet is támogatott, amelyek közeli bizalmasaihoz, elnöki tanácsadóihoz köthetők. A köztársasági elnök és elődei pályázat útján vagy egyedi döntés alapján oszthatnak adományt, de nem támogathatnak politikai tevékenységet folytató szervezeteket. A hivatalban lévő köztársasági elnökök adományait a Sándor-palota honlapján, míg a volt köztársasági elnökök felajánlásait az Országgyűlés honlapján lehet böngészni.

Idén Novák Katalin csak egyetlen támogatásról döntött az év első felében, az ’56-os veszprémi hősről elnevezett Brusznyai Árpád Alapítvány emlékkönyvének kiadását segítette 1 millió forintos felajánlással. A volt köztársasági elnök a megválasztása évében, 2022-ben, 48,7 milliót osztott szét 22 alapítvány és civil szervezet között, tavaly már kihasználta a teljes keretét.

A legnagyobb összeget, 8 millió forintot a Magyar Református Egyház alapítványa kapta, amelynek zsinati elnöke tavaly még Balog Zoltán volt, Novák elnöki tanácsadója és régi bizalmasa. Novák 500 ezer forinttal támogatta Balog Zoltán egy másik szívügyét is, a Baár-Madas Alapítványt, amelynek fenntartója a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerülete.

A Habsburg Ottó Alapítvány 7,5 millió forintos támogatást kapott a jeruzsálemi Osztrák-Magyar Zarándokházban való magyar kulturális szerepvállalás erősítésére. Az alapítvány igazgatója Prőhle Gergely, aki korábban együtt dolgozott Novák Katalinnal a Külügyminisztériumban.

Novák Katalin különböző szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási és környezetvédelmi szervezeteknek is adott támogatást. 4,05 millióval finanszírozta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet törökországi földrengés utáni segítségnyújtását, és 3,81 milliót adott a szervezet ruandai humanitárius akciójára.

Szimbolikus ügyeket is választott, például 2 millió forinttal támogatta a Dramatizált Biblia elkészítését, 1 millió forintot adott az Aranybulla angol nyelvű kiadására, és 1 millió forintot szánt „A világ legnagyobb székelykapujának elkészítésére és felállítására”.

Skrabski Fruzsina mozgalmának, a Három Királyfi Három királylány Alapítványnak 1 millió forintot adott, Skrabski a kegyelmi botrányban is kiállt Novák mellett. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete is kapott 1 millió 38 ezer forintot, amelynek elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin, szintén jó kapcsolatot ápol Novákkal.

A Batthyány Lajos Alapítvány cégének, a BL Nonprofit Kft.-nek 3 millió forintot adott Novák a „demográfiai, családpolitikai törekvések és megoldások nemzetközi diskurzusának” támogatására.

Sulyok Tamás, a februárban megválasztott köztársasági elnök eddig csak 250 ezer forintot költött el a 73 milliós keretéből, míg Áder János már 65 millió forintot adott a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének és 6 milliót a Hungarokult Kulturális és Zenei Egyesületnek. Schmitt Pál 31 milliónál jár idén, a legnagyobb összeget, 10 millió forintot, a Magyar Máltai Lovagok Alapítványának nyújtotta.

A volt köztársasági elnökök élete végéig ugyanannyit kereshetnek, mint a mindenkori államfő, és számos juttatást kapnak az államtól. Novák Katalin még a Béla király úti köztársasági elnöki rezidenciából sem költözött ki. Az autóhoz sofőrt a rendőrség adja, a titkárság elhelyezéséről és működési költségeiről az Országgyűlés Hivatala gondoskodik, és a külföldi hivatalos programjaira továbbra is első osztályon utazhat. Azonban a kegyelmi botrány után nem vehet igénybe már különgépet.