A Nemesvita határában található Apiterápiás ház

Veszprém vármegye egyik legcsendesebb községében, Nemesvitában található Csali Tibor Apiterápiás háza, ahol több ezer méh segítségével gyógyítanak különféle betegségeket.

A zöldellő fák között megbújó, közel félhektáros területen áll a 16 négyzetméteres házikó, amely a kaptárlevegővel és a méhek rezgéseivel nyújt gyógyulást az ide látogatóknak. Csali Tibor, a méhesház működtetője szerint a házban lévő levegő a méhek által termelt méz, méhviasz, virágpor, propolisz és méhpempő koncentrátumából áll, amely a tüdőn keresztül a vérbe jutva gyógyító hatást fejt ki. A méhek 140-240 hertz frekvenciájú rezgéseit az emberi test is képes átvenni.

A méhesház előtt egy vén cseresznyefa magasodik, amelyet Tibor dédapja ültetett. A házban elektronikus berendezéseket nem lehet használni, hogy ne zavarják a méheket. A házikó méhmentes, a méhek zsongása a fekvőrész alól hallatszik, ahol hét méhcsalád él, összesen körülbelül 420 ezer méh.

A kaptárlevegős terápia során a vendégek kényelmesen hátra dőlhetnek vagy lefeküdhetnek, miközben a méhek által termelt nektár rezgéseivel párologtatják el a vizet, és a hang beáramlik a házba. A méhek a legaktívabb beporzók, és ha eltűnnének, az emberiség is bajba kerülne.

A méhekkel való gyógyítás már több országban elterjedt, Magyarországon körülbelül 15 méhesház működik. Az eddigi tapasztalatok szerint a zümmögéssel többek között az asztma, köhögés, szív- és érrendszeri betegségek, szklerózis multiplex, meddőség, prosztataproblémák, migrén kezelhető, sőt, a rákos sejtek szaporodását is gátolhatja, és elősegítheti a sztrók utáni lábadozást.

Kiss Boglárka Tapolcáról jár édesanyjával a terápiára, és már hatodik alkalommal vették igénybe a kaptárlevegő jótékony hatásait. Boglárka szerint az első alkalom után már jobban tudott aludni, és bízik a méhek által keltett rezonanciában.

Csali Tibor méhész szenvedélyét gyermekkora óta hordozza, és 2016-ban vásárolta meg az első méhcsaládjait. 2020-ban méhészvizsgát tett, és Antal István méhészmester segítségével alakította ki saját méhesházát. Antal méhészmester Fejér vármegyében működteti az ország legnagyobb, 25 négyzetméteres méhesházát.

Tibor 8-10 alkalmat javasol kezdésként, egy alkalom 3500 forintba kerül, és 10 alkalmas bérlet vásárlása esetén egyet ajándékba kapnak a vendégek. Az első három alkalmat érdemes egymás utáni napokra időzíteni, hogy az agy és a test megfelelően feldolgozza az információkat.