A biztonság az első: minden, amit a Balaton-átúszásról tudni kell

Három kórházhajó, 150 vitorlás, motorcsónakok, orvosok, egészségügyi szakemberek, vízimentők és vízirendőrök, valamint több száz szervező biztosítja a 42. Lidl Balaton-átúszás résztvevőinek biztonságát, amikor július 20-án 5,2 kilométert úsznak át Révfülöp és Balatonboglár között.

A Balaton-átúszás története során még soha nem történt komolyabb baleset, ami a különleges biztonsági intézkedéseknek is köszönhető. Máth István, a Budapest Sportiroda ügyvezetője szerint az esemény 45 éves fejlődése során a résztvevők száma megsokszorozódott, de a biztonság mindig is elsődleges volt és marad. Idén a 42. Lidl Balaton-átúszás is a biztonságot helyezi előtérbe, és csak akkor indul a mezőny, ha az időjárási körülmények megfelelőek lesznek. A Balaton vizének hőmérséklete legalább 22-23 fokos kell legyen, és nem zavarhatja erős szél vagy komolyabb hullámzás az úszókat. A végső döntést a verseny hetének csütörtökjén hozzák meg a szervezők a meteorológusok előrejelzése alapján.

A verseny napján 1500 fős szervezőgárda dolgozik a helyszínen, több mint 700 ember pedig kifejezetten az úszók biztonságáért felel. A biztonsági rendszer alapját a Balaton két partja között úszófolyosót alkotó 150 vitorláshajó adja, amelyek önkéntes segítőkkel vannak ellátva. Az úszók 50 méterenként megállhatnak, megpihenhetnek, és szükség esetén motorcsónakokkal a legközelebbi kórházhajóra szállítják őket. Három kórházhajó áll készenlétben, az első a táv egyharmadánál, a második félúton, a harmadik pedig a táv kétharmadánál. Az úszók további ellátásáról orvosok és képzett egészségügyi személyzet dönt.

Máth István hangsúlyozza a résztvevők együttműködésének fontosságát is. Tanácsolja, hogy a Balaton hullámzó vizeire felkészülve, napkrémmel, sapkával vagy kalappal védve magukat, és kipróbált úszónadrágban vagy dresszben vállalják az úszást, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket.

A Balaton-átúszás sokak számára nem verseny, hanem felejthetetlen élmény. Miközben a legjobbak alig több mint egy óra alatt teljesítik a távot, az átlagos úszóidő 2 óra 50 perc. A résztvevők többsége nem az órával küzd, hanem saját magukat szeretnék legyőzni.