Összefogást hirdetett a Balatonért az Orbán-kormány tagja

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter összefogást hirdetett a Balatonért, olyan lépések sorára készül, amelynek eredményeképp a térség mind üdülőhelyként, mind lakóhelyként kellemesebb, élhetőbb és jobb legyen.

Navracsics Tibor a közösségi oldalán megosztott videóban beszélt arról, hogy a Balaton környéki országgyűlési képviselőkkel, a balatoni vármegyék megyei közgyűléseinek elnökeivel, valamint főispánjaival találkozott a minisztériumban. Céljuk, hogy megbeszéljék azokat a problémákat, amelyek a Balaton térségét leginkább sújtják. A tárcavezető kiemelte, hogy a közlekedési infrastruktúra, a közszolgáltatások és a demográfiai folyamatok terén számos lépést kell megtenni a térség javítása érdekében.

Leltár után cselekvés

A miniszter szerint most a leltár elkészítése zajlik, és ősszel kezdődik majd a cselekvés ideje. Navracsics hangsúlyozta, hogy a Balaton nem csupán nyaralóhely, hanem otthon is a környéken élők számára. Felhívta a figyelmet arra, hogy a térség demográfiai problémákkal küzd, például a fiatalok elvándorlása és az idősek beköltözése miatt.

Az agglomeráció új határa?

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy a kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra az öt legélhetőbb európai ország közé tartozzon. Ennek érdekében a városokat emberségesebbé, barátságosabbá kell tenni, míg a vidéken a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása a cél. A miniszter úgy véli, hogy a Balaton a közlekedési infrastruktúra fejlődése révén hamarosan Budapest agglomerációs övezetének külső határát fogja képezni, a nagyobb városokból egy órán belül elérhető lesz a főváros.