A vállalkozások és a fogyasztók kilátásai

A GKI Gazdaságkutató felmérése szerint júniusban a vállalkozások kilátásai javultak, míg a lakossági várakozások lényegében változatlanok maradtak. A GKI konjunktúraindexe 2 ponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, ami a vállalati és lakossági kilátások összefoglaló mutatójaként szolgál.

A vállalkozások körében a GKI üzleti bizalmi indexe, amely a vállalkozói szektor kilátásait tükrözi, 3 ponttal nőtt az előző hónaphoz képest, de ez az emelkedés nem jelent kiugrást a tavaly júliustól tapasztalható szűk sávból. Az ipari cégek helyzete 4 ponttal javult, míg a kereskedelemben és az építőiparban a bizalmi indexek 3-3 ponttal csökkentek.

Az iparban a saját termelésű készletek, a rendelésállomány és a következő három hónapra várható termelési kilátások pozitív irányba mozdultak el. Az építőiparban a rendelésállomány értékelése romlott, de a foglalkoztatási várakozások nem mutattak változást. A kereskedelemben az üzletmenettel kapcsolatos elégedettség nem változott, viszont a készletek és a következő három hónapban várható megrendelések értékelése romlott. A szolgáltató ágazatban az üzletmenet és a foglalkoztatási tervek enyhén javultak, a forgalmi várakozások azonban változatlanok maradtak.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága nem mutatott jelentős változást, a létszámbővítést és csökkentést tervezők aránya hasonló maradt. Az áremelési tervek májusban jelentősen csökkentek, és júniusban csak enyhe emelkedést mutattak. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága nem változott.

A fogyasztói bizalmi index a március-júniusi időszakban alig változott, júniusban csak hibahatáron belül nőtt. A lakosság a saját pénzügyi helyzetét a következő 12 hónapra stagnálónak, az ország gazdasági helyzetét enyhén javulónak értékelte. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése javult, az inflációs várakozások csökkentek, míg a munkanélküliségtől való félelem nem változott.